Romanov-genen

In het bericht van correspondent Coen van Zwol (NRC Handelsblad, 5 juni), ter gelegenheid van het staatsbezoek van koningin Beatrix en prins Willem-Alexander aan Rusland, staat dat koningin Beatrix 1/32 deel Romanov-bloed in haar aderen heeft.

Dat moet zijn 3/32, omdat ze niet alleen achterachterachterkleindochter (1/16) van grootvorstin Anna Paulowna, de echtgenote van koning Willem II is, maar ook achter-achter-achter-kleindochter (1/32) van Anna's zuster Helena Paulowna, die was getrouwd met Friedrich Ludwig, erfgroothertog van Mecklenburg-Schwerin, die overgrootvader was van hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, echtgenoot van koningin Wilhelmina.

Anna Paulowna en Helena Paulowna waren zusters van onder meer tsaar Alexander I en tsaar Nicolaas I (de oprichter van de tsaristische voorloper van de KGB). Een wellicht `pikante' bijzonderheid is dat hun vader tsaar Paul, vanwege zijn gekte met medeweten van, c.q. door zijn familie om het leven werd gebracht.

    • S. Bruin