Respijt Carnicabijen Schiermonnikoog

De Carnicabijen op Schiermonnikoog waarover wegens poepoverlast is geklaagd, krijgen drie maanden respijt van de gemeente. Eind augustus moet de Stichting Station voor Carnicateelt de 35 kasten hebben verplaatst naar een windvrije en stille duinoan, anderhalve kilometer van de huidige locatie.

De gemeente heeft 20.000 geboden voor de verhuiskosten. Eerder eiste de gemeente, op straffe van een dwangsom van 2.000 gulden per dag, dat de stichting het aantal kasten zou verminderen tot vijftien. De bijen moeten verkassen omdat bewoners van de nieuwbouwwijk al jaren klagen over overlast van bijenpoep. Sinds de woonwijk midden jarig negentig verrees, bakkeleien imkers en eilanders over de vermeende overlast. De imkers wijzen op het grote belang voor de flora op het eiland.

De gemeente stond wel vijftien kasten toe op de huidige locatie, maar daar ging de stichting niet mee akkoord. Verplaatsen wilde men wel, op voorwaarde dat de gemeente de kosten 60.000 gulden zou betalen.

De rechter spoorde enkele weken geleden beide partijen aan spoedig een oplossing te zoeken.