Papier niet opstarten

Het gesprek komt op lampen. Wat was watt ook alweer? Dat staat in de encyclopedie. Die encyclopedie is een cd-rom in de studeerkamer. Iemand moet daar de cd-rom zoeken, computer opstarten, printer opstarten, het item ,,watt'' opzoeken en dat weer uitprinten – oh geen papier in de printer en de velletjes zijn op, even een gebruikt vel zoeken – om dan pas tien minuten later het geprinte papier mee terug te nemen. Dat doet niemand, want na tien minuten is de conversatie allang op een ander onderwerp gesprongen. Maar in een papieren encyclopedie wil iemand nog wel snel kijken. Er is weliswaar geen bewegende video bij en snelle kruisverwijzingen ontbreken maar papier hoeft niet te worden opgestart. Ondanks alle vooruitgang heeft een beeldscherm slechts tachtig procent van het leestempo van papier. Vandaar dat de Encyclopedia Britannica weer met een geavanceerde papieren versie komt. De elektronische revolutie heeft dat bedrijf 150 ontslagen opgeleverd. De goedkope cd-rom van de encyclopedia verkoopt goed maar veel mensen willen nog steeds een rij boeken in de kast. Britannica geeft ook veel informatie gratis weg op haar site www.britannica.com maar daar kan de schoorsteen niet van roken.

    • Maarten Huygen