Opstelling van Rusland `constructief'

Rusland zal zich constructief opstellen in de discussie over het Amerikaanse plan voor een antiraketschild, maar blijft tegen aantasting van het ABM-verdrag, dat zo'n raketverdedigingssysteem verbiedt.

Deze boodschap gaf de Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, gisteren aan zijn Amerikaanse collega Donald Rumsfeld en andere NAVO-ministers van Defensie tijdens gesprekken in Brussel. Ivanov zei dat als de VS afwillen van het ABM-verdrag (1972) tussen de voormalige Sovjet-Unie en Amerika, dat de Russen hen dan niet kunnen tegenhouden, maar dan wel willen weten wat er voor in de plaats komt.

De Russische minister wees erop dat na het ABM-verdrag 32 andere verdragen zijn getekend, die samen ,,het gehele regime van wapenbeheersing'' vormen. ,,Dus we willen graag precies weten wat het bestaande systeem moet gaan vervangen om strategische stabiliteit in de toekomst te verzekeren'', zei hij. Ivanov deelde mee dat Ruslands standpunt over het ABM-verdrag ,,onveranderd'' is, maar ,,we zijn bereid erover te praten''.

Rumsfeld zei donderdag bij de NAVO dat ,,er simpelweg geen ontsnappen aan is'' dat de VS en andere landen ,,verder gaan dan het ABM-verdrag'' en dat Amerika Europa en Rusland wil consulteren over een ,,nieuw raamwerk'' van afschrikking. De VS vinden het verdrag achterhaald en een formele hinderpaal voor een raketverdediging. Deze verdediging moet eventuele raketaanvallen van grillige regimes als Noord-Korea, Iran en Irak afslaan.

In hun eerste gesprek sinds hun aantreden waren Ivanov en Rumsfeld het erover eens dat de VS en Rusland voor nieuwe dreigingen staan. ,,We zijn het erover eens dat we niet alleen voor meer dreigingen staan in de 21ste eeuw, zij zijn ook gevarieerder'', zei Ivanov na het gesprek dat volgens beiden ,,zeer vriendelijk'' was verlopen. Hij erkende dat Rumsfeld en hij van mening verschilden over hoe deze dreigingen moet worden aangepakt. ,,Er zijn wat verschillen maar daar is niets tragisch of ergs aan'', zei Ivanov.

Eerder op de dag sprak Ivanov op een persconferentie hardere taal. Religieus extremisme, terrorisme en drugshandel zijn de belangrijkste gevaren, zei hij. Op langere termijn neemt Rusland de dreiging met middellange-afstandsraketten door ,,onstabiele'' regimes ,,erg, erg serieus''. Maar intercontinentale raketten waarvoor het Amerikaanse raketschild is bedoeld – vormen ,,nu een geheel hypothetisch probleem'', zei Ivanov. ,,Er is voor een hele lange tijd geen kans dat dit op de agenda terugkomt.''

Rusland heeft een jaar geleden een tegenvoorstel gedaan voor het Amerikaanse raketschild, met een Europees systeem, maar dit voorstel is volgens NAVO-diplomaten nog steeds vaag. Ivanov bood gisteren aan militaire experts naar de NAVO te sturen voor toelichting. Het antiraketschild is een van de onderwerpen tijdens de NAVO-top volgende week woensdag in Brussel en de top van president Poetin en president Bush volgende week zaterdag in Ljubljana.

    • Robert van de Roer