N-Ierland: winst anti-vredespartij

De Britse parlementsverkiezingen hebben in Noord-Ierland een forse winst opgeleverd voor de tegenstanders van het vredesproces. De gematigde protestante Ulster unionisten (UUP) hebben vier zetels verloren.

De Democratische unionisten van dominee Ian Paisley, die tegen het vredesakkoord van 1998 zijn, hebben drie zetels gewonnen. Ook Sinn Féin, de politieke tak van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), heeft gewonnen. De partij van Gerry Adams behaalde vier zetels, twee meer dan in 1997. De zetels zullen niet worden bezet, omdat Sinn Féin weigert trouw te zweren aan de Britse koningin. De gematigd katholieke SDLP behield haar drie zetels.

David Trimble, UUP-leider en premier van het Noord-Ierse zelfbestuur, heeft zijn eigen zetel maar net behouden. In zijn kiesdistrict Upper Bann was een hertelling van de stemmen nodig voordat Trimble zich tot winnaar kon uitroepen. Na de hertelling maakten woedende protestanten van de harde lijn Trimble uit voor ,,verrader''. Volgens Trimble is de DUP ,,niet in staat om wat dan ook te bereiken.''

Nigel Dodds, kandidaat van de DUP, zei na zijn winst in Noord-Belfast: ,,Protestanten worden ziek bij het zien van terroristen in het hart van onze regering. We zullen er alles aan doen om deze kanker weg te halen uit de politiek.''

Opmerkelijk is de winst van Pat Doherty in het kiesdistrict West Tyrone. De Sinn Féin-politicus behaalde een ruime overwinning (5.000 stemmen) op de kandidaat van de UUP, Bríd Rodgers, een van de ministers in de Noord-Ierse regering, en versloeg ook de SDLP.

Ook in Fermanagh and South Tyrone won Sinn Féin. Hier behaalde de partij – na een hertelling – slechts 53 stemmen meer dan de kandidaat van de UUP, Ken Maginnis, die de afgelopen achttien jaar het kiesdistrict in Londen vertegenwoordigde.

Een van de weinige lichtpuntjes voor de UUP was de winst in het district South Antrim. Hier wist de partij de zetel die de DUP eerder bij tussentijdse verkiezingen had gewonnen terug te veroveren. UUP-kandidaat David Burnside stelde zich achter het standpunt van zijn partij, dat Sinn Féin uit de Noord-Ierse regering moet worden gezet als de IRA niet ontwapent in overeenstemming met het vredesakkoord. ,,Ik bedoel niet begint met ontwapenen, maar de ontwapening voltooit'', aldus Burnside.