Minister Marchant

In de sportrubriek `Historisch besef' (NRC Handelsblad, 1 juni), schreef Yurrith van de Vooren over de schimpscheuten van minister van OK&W Marchant aan het adres van Nederlandse voetballers in 1934. Deze voetballers hadden zich de boosheid van de minister op de hals gehaald vanwege hun vermeende gebrek aan sociale belangstelling. Van de Vooren knoopte aan dit voorval een beschouwing vast over het veranderde karakter van de voetballerij in het begin van jaren dertig en vermoedt dat de minister vanwege het lage intellectule en morele niveau van de spelers de uitnodiging van Feyenoord had afgeslagen om naar de komende liefdadigheidswedstrijd te komen kijken die ten behoeve van het Rode Kruis gespeeld zou worden.

Die wedstrijd heeft op 29 december 1934 inderdaad plaats gevonden en ging tussen Sparta en Feyenoord en was bedoeld ten bate van de Bloedtransfusiedienst van het Rode Kruis. Op de tribune zat toen H.K.H. prinses Juliana. In 1935 herhaalde de prinses haar bezoek en zij reikte ter plaatse onderscheidingen van het Rode Kruis uit. Anders dan voor Marchant was hele niveau van de Rotterdamse spelers voor de prinses kennelijk geen belemmering om de wedstrijd bij te wonen.

    • Theo Stevens