MINIMOESTUIN

Tuinieren is als kookkunst. Begin met elementaire zaken en het menu groeit vanzelf. Deze wijsheid komt uit De minimoestuin – verse oogst uit pot & bak van Michael Guerra (Uitgeverij Gottmer, 39,90 gulden). Het boek laat zien dat je helemaal geen grote tuin nodig hebt om zelf voedsel te kweken. Groenten en kruiden doen het ook in potten op bijvoorbeeld een balkon. De minimoestuin is door een bioloog vertaald en door een Nederlandse zaadteler gecontroleerd en aangepast aan de Nederlandse plantenmarkt. Alle genoemde rassen en soorten zijn dus hier verkrijgbaar. Achterin het boek is een lijst met zaadleveranciers opgenomen. Het boek geeft informatie over welke soort, welk ras, het meest geschikt is voor `ondiep' kweken, wat de minimale bakdiepte moet zijn en welke planten het in elkaars buurt goed doen. Voor mensen met een beperkte kweeklust en een afschuw van onkruid en die toch hun eigen worteltjes, raketsla, spaanse peper, spinazie, tomaten, cougettes en knoflook willen eten, is dit een ideaal boek. Het volgende gerecht smaakt heel lekker bij even gestoomde mini-courgettes. Het is een eenvoudig te maken jam/chutney. Een recept voor mensen met een beperkte kooklust.

De bereiding gaat als volgt: ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Rasp de schoongeboende schil van de citroen. Pers deze citroen uit. Snijd de gedroogde tomaten in dunne reepjes. Doe de verse en gedroogde tomaten met de citroenrasp, de suiker en het citroensap in een emaille pan. Breng het mengsel langzaam aan de kook. Schuim het af. Laat het ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot het de juiste dikte heeft, namelijk die van dikke jam. Schep de tomatenjam/chutney in met kokend water schoongemaakte jampotten. Sluit de potten goed af. Bewaar ze in de koelkast.

    • Anne Scheepmaker