Kijkbuis-kinderen

Het opnieuw uitzenden van oude kinderseries door Z@ppelin tijdens de vakanties heeft gevolgen. Al weer een nieuwe generatie groeit op met oude bekenden als de familie Knots, Ome Willem en juffrouw Ooievaar. Vorige generaties verlangen naar de permanente terugkeer van programma's van weleer. En de roep om méér klinkt.

De omroepen geven er graag gehoor aan. Z@ppelin wil tijdens de zomervakantie opnieuw Z@pAchteruit uitzenden. De NCRV zal binnenkort Swiebertje, de in de jaren zeventig bekende serie over de avonturen van de gelijknamige zwerver, herhalen, en denkt over een speciale Swiebertje-video.

Maar ook kijkers doen hun best programma's terug te krijgen op televisie. Steven Deters en Peter-Jan Broeders waren zo gecharmeerd van de herhalingen van de Fabeltjeskrant, zoals onlangs nog tijdens de meivakantie, dat zij afgelopen week een e-mailactie begonnen voor een permanente terugkeer op de televisie.

De beroemde poppenserie over een stel dieren met wel heel menselijke trekjes, werd in 1968 voor het eerst door de NTS uitgezonden. De serie, bedacht door Leen Valkenier en geproduceerd door Thijs Chanowski, liep vier jaar en telde 1.046 afleveringen. Dagelijks keken rond de vijf miljoen Nederlanders naar de avonturen van de bewoners van het Grote Dierenbos. Nadien kwam de Fabeltjeskrant verschillende keren terug met nieuwe en oude afleveringen.

Deters en Broeders, ook makers van de website Fabeltjesweb, merkten in hun omgeving en uit het commentaar in het gastenboek op hun site dat velen de serie misten. ,,De kijkbuiskinderen van toen hebben nu zelf kinderen. Ze merken dat een programma als de Fabeltjeskrant, waar op een leuke en creatieve manier televisie wordt gemaakt, nu mist'', aldus Steven Deters. En uit reacties van de huidige kijkbuisgeneratie, blijkt dat ook zij de serie leuk vinden.

Overigens zijn sinds januari oude afleveringen van de Fabeltjeskrant ook via Fabeltjeskrant.nl te bekijken. Daar moet dan echter wel flink voor betaald worden. Een maandabonnement kost bijna 22 gulden.

www.fabeltjesweb.nl

www.fabeltjeskrant.nl

    • Titia Ketelaar