Ik kan muggen weren

Gek word je ervan – van zoemende muggen in de slaapkamer, van pesterige muggen op het terras, van hardnekkige achtervolgers tijdens de wandeling, van wolken muggen bij het meer, van knutjes in je haar. Wat moet je doen tegen muggen?

Er zijn in Nederland een stuk of 25 soorten steekmuggen. Alle soorten muggen leven in de nabijheid van stilstaand water. Dat kan een meer of een moeras zijn, maar ook een vijvertje of zelfs een vergeten pannetje met regenwater. In dat water legt de mug zijn eieren, waaruit in het voorjaar muggenlarven voortkomen. Na verpopping verlaat de volwassen mug het water. Muggenbestrijding begint met het tegengaan van dergelijke broedplaatsen. In het waterrijke Nederland is daar nauwelijks beginnen aan.

Een volwassen wijfjesmug steekt met een naaldachtige snuit in de huid van dieren of mensen om bloed te zuigen. Vooraf injecteert ze wat speeksel dat een antistollingsmiddel bevat. Het is het speeksel dat de jeuk en de muggenbulten veroorzaakt. De ene mens is hier gevoeliger voor dan de ander. Maar het omgekeerde kan ook – wie tamelijk ongevoelig is voor de ene soort mug, kan weer wel last hebben van de andere.

In huizen komt vooral de Gewone steekmug voor, de meeste andere soorten zoals de Veensteekmug en de knutjes blijven buiten. De Gewone steekmug komt niet zozeer af op licht, maar op warmte en kooldioxide, het gas dat we uitademen.

Het beste middel om deze binnenkomende muggen te weren bestaat nog altijd uit horren. Het is een heel werk om voor alle ramen passende horren te maken, maar wel zeer bevredigend. Horren maak je tegenwoordig van aluminium profiel waarin een rubberen pees past. Met die pees klem je het horrengaas in het profiel vast. Verbindingsstukjes, scharnieren en horrengaas – het is het allemaal te koop in de doe-het-zelfwinkel. Er zijn kant-en-klare setjes voor middelgrote ramen, maar wie een groot aantal horren gaat maken kan het gaas beter aan de rol kopen en de onderdelen in grote verpakkingen. Een ijzerzaagje, een boortje en een bankschroef vormen het enige gereedschap dat je nodig hebt. Er zijn ook rolhorren en hordeuren, maar die zijn wat ingewikkelder.

Heerlijk zijn de zwoele zomernachten waarin alle ramen wijd open staan, maar het huis toch volledig mugvrij is. Dan heb je eer van je werk – 's ochtends fris en uitgerust terwijl de buren zich met wallen onder de ogen beklagen over slapeloze nachten.

Horren doe je weer weg in de herfst. Aluminium horren maak je het makkelijkst schoon onder de douche, zelfgemaakte houten horren kun je stofzuigen. In het vroege voorjaar duiken nogal eens slome muggen op, die je gemakkelijk doodslaat. Dat zijn de wijfjes van de Gewone steekmug die in de kelder of een andere vochtige plaats overwinterd hebben. Daar doe je met horren niks tegen.

Wie horren te veel werk vindt, kan het proberen met een klamboe. Afhankelijk van het type moeten er een of enkele haken in het plafond gemonteerd worden. Er zijn speciale plafondhaken te koop voor oude `holle' plafonds. In moderne huizen met betonnen plafonds moet de boorhamer er aan te pas komen. Een goede klamboe moet fijnmazig zijn en ruim vallen – de mug weet feilloos de plek te vinden waar je arm of je been tegen de klamboe komt en prikt er zonder mankeren doorheen. Een klamboe is ook geschikt om een baby in een wieg tegen muggen te beschermen.

Om buiten muggen te weren helpt het best een smeersel op basis van DEET (NN-dimethyl-m-toluamide). De sterkste smeersels koop je in buitensportzaken. DEET doodt niet, maar weert af (Engels: repellant). DEET werkt een uur of acht, net genoeg om de nacht veilig door te brengen. Het nadeel is dat het nogal agressief en vettig is, zodat je je de volgende ochtend goed moet wassen. Ook tast het kunststoffen aan. Dus wees voorzichtig met het montuur van die dure zonnebril. Voor baby's is het niet geschikt.

Knutjes, steekmugjes die in je haar of je trui kruipen, zijn lastiger af te weren. DEET werkt hier ook wel, maar om nu al je kleren vol te spuiten... Een hoed, een sjaaltje en kledingstukken van dicht geweven textiel helpen het beste.

Ben je toch gestoken, dan is het zaak niet te krabben. Middelen als Azaron, Afterbite, Prrrikweg nemen de jeuk enigzins weg. Niet gebruiken bij wonden die open zijn gegaan (toch gekrabd!) of vochtig zijn. Soms kunnen deze middeltjes allergische reacties veroorzaken.

    • Rob Biersma