Ieren zeggen nee tegen verdrag Nice

De Ierse bevolking heeft zich in een referendum uitgesproken tegen het verdrag van Nice, dat de Europese Unie voorbereidt op toetreding van nieuwe lidstaten. Het verdrag geldt pas als alle vijftien EU-landen het ratificeren.

In Brussel is voorzichtig gereageerd op de afwijzing. Het Ierse nee zou de uitbreiding kunnen vertragen. Maar de meeste Brusselse diplomaten gaan er vanuit dat het verdrag van Nice gewoon intact blijft. In het verdrag zijn onder meer afspraken gemaakt over het stemgewicht van de EU-landen en het aantal Europarlementariërs. Mogelijk wordt naar eenzelfde oplossing gezocht als in 1992, toen de Deense bevolking het Verdrag van Maastricht afwees. Toen werden voor Denemarken enkele uitzonderingsposities gecreëerd, zogenoemde opt-outs, waarna de Denen alsnog met `Maastricht' akkoord gingen.

De Ierse premier, Bertie Ahern, sprak gisteren weliswaar van de noodzaak ,,te luisteren'' naar de beslissing van het volk. Maar hij zei ook dat hij nog steeds voorstander is van het verdrag van Nice. Ook vice-premier Mary Harney sprak zich uit voor `Nice'. ,,Ik geloof dat de uitbreiding de beste garantie is dat Europa een unie blijft van onafhankelijke staten'', aldus Harney.

Bijna 54 procent van de kiezers heeft tegen het verdrag van Nice gestemd, de opkomst was, met slechts eenderde van de kiezers, lager dan ooit. Veel Ieren vrezen dat de neutraliteit van het land in het geding komt door het verdrag van Nice. In het verdrag zijn afspraken gemaakt over een Europese snelle interventiemacht van 60.000 militairen. Ook zou de invloed van het kleine Ierland op de Europese besluitvorming drastisch verminderen als straks een land als Polen tot de Europese Unie gaat behoren.

Bovendien brengt de uitbreiding de EU-subsidies in gevaar. Na zijn toetreding in 1972 heeft Ierland, als een van de armere landen van Europa, veel geld ontvangen uit de zogenoemde structuur- en cohesiefondsen van de EU. Maar met de komst van de Oost-Europese landen zal hieraan een einde komen. Ierland zal waarschijnlijk meer geld in de Europese kas moeten storten dan het eruit ontvangt. Het pro-Europese klimaat in Ierland is de laatste tijd toch al verslechterd na kritiek vanuit Brussel. De EU vreest oververhitting van de Ierse economie en een te hoge inflatie.

De Duitse regering heeft gisteren laten weten `teleurgesteld' te zijn, ook al zal de Ierse uitslag volgens een woordvoerder ,,op geen enkele manier leiden tot een vertraging van de uitbreiding''. Ook in kandidaat-lidstaten overheerst de teleurstelling. ,,Het resultaat van het Ierse referendum is geen goed nieuws voor Europa'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Slowakije.

Brussel: pagina 5

Hoofdartikel: pagina 9