Grijphanden

Energiened, de vereniging van overheids-energiebedrijven, dreigt met een proces tegen de regering als die bedrijven zichzelf niet helemaal mogen uitverkopen met kabels en al. Een absurd proces zou dat worden, want de eigenlijke bazen van de distributiebedrijven van Energiened zijn provincie- en gemeentebestuurders. Die gaan belastinggeld opmaken aan een procedure tegen hun partijgenoten in Den Haag.

Het is of de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tegen Den Haag procedeert, omdat burgemeesters hun stadhuizen niet mogen verkopen aan het Shell pensioenfonds. Wat is de schade als de waarde van de elektriciteitskabels niet in miljarden wordt verzilverd maar in bezit blijft van de overheid, dat wil zeggen van ons allen? Zou een rechter dan zo gek zijn om de grijpgrage handen die niet in de overheidskas mochten, alsnog met miljarden te vullen?

    • Maarten Huygen