GEEN RUSSIN NAAR MARS

De Russische bemande ruimtevaart mag met de ondergang van de Mir een flinke knauw hebben gekregen, dat weerhoudt Moskouse officials er niet van volop te filosoferen over een Russische bemande missie naar Mars. Volgens Anatoly Grigoryev, directeur van het Instituut voor Medische en Biologische Problemen, zal daarin geen plaats zijn voor een vrouw. Vrouwen, zo vertelde hij aan BBC News, betekenen in een team kosmonauten dat voor de rest uit mannen bestaat een extra risico op conflicten. Op een reis die twee jaar duurt is dat vragen om ellende.

De Russische vrouwelijke kosmonauten zullen niet blij zijn met de uitsluiting. Die doet ook afbreuk aan de naam die Rusland op het gebied van vrouwen in de ruimte heeft opgebouwd. Op 16 juni 1963 was het Valentina Teresjkova die als eerste vrouw de ruimte in werd geschoten. In haar Vostok 6 capsule draaide ze in drie dagen 48 rondjes om de aarde, om weer veilig terug te keren. Later bracht ze het tot lid van het presidium van de Opperste Sovjet – een gevierd rolmodel.

Een Russische missie naar de Rode Planeet zou ergens tussen 2015 en 2020 zijn beslag kunnen krijgen, aldus Grigoryev. De bemanning zal vier of vijf koppen tellen: een gezagvoerder, een navigator, een dokter (ook kosmonauten kunnen een blindedarmontsteking krijgen) en één à twee wetenschappers. Voedsel zal voor een groot deel onderweg verbouwd moeten worden; experimenten in die sfeer zijn uitgevoerd in de Mir en staan ook op stapel voor het nu in aanbouw zijnde Internationale Ruimtestation, waarin ook de Russen participeren. Technisch een niet onoplosbaar probleem, aldus Grigoryev.

Wat betreft de selectie van de Marsgangers voorziet hij grotere moeilijkheden. Die zullen nauwgezet moeten worden gescreend om te zien of ze het gedurende zo'n lange tijd ver van moeder Aarde en dicht opeengepakt in een kleine ruimte met elkaar vol kunnen houden. Een qua sekse ongemengde bemanning betekent een bron van conflicten minder. Over de mogelijkheid om alleen Russinnen naar Mars te sturen repte hij niet.

    • Dirk van Delft