Frigo uit Giro wegens bezit dope-artikelen

De nummer twee in het klassement van de Giro d'Italia, Dario Frigo, is gisteravond uit de wedstrijd gehaald en op staande voet ontslagen door zijn ploeg omdat bij de politie-inval woensdagavond verboden stimulerende middelen op zijn hotelkamer zijn aangetroffen.

De 27-jarige Frigo stond op vijftien seconden van roze-truidrager Simoni. Verwacht werd dat het duel tussen de twee voor veel spanning zou zorgen in de etappe van vandaag, met twee keer een klim van een kilometer hoogteverschil.

Het nieuws heeft grote opschudding veroorzaakt in het peloton. Frigo's ploeg, Fassa Bortolo, had juist veel nadruk gelegd op het `schoon' rijden en op herstel van de geloofwaardigheid van de wielersport. Ploegleider Ferretti reageerde verslagen: ,,Ik heb hem gevraagd of de spullen die in beslag zijn genomen van hem waren, en hij antwoordde daarop met ja.''

Fassa Bortolo gaf een kort communiqué uit waarin staat dat op Frigo's hotelkamer ,,enkele substanties met een doping-achtig effect'' zijn gevonden. Er is niet gepreciseerd welke. ,,Het bedrijf is altijd fel tegen doping geweest, verklaart volledig buiten enige betrokkenheid bij deze zaak te staan, en beschouwt het gedrag van zijn atleet als onaanvaardbaar,'' staat in het communiqué. ,,Daarom heeft Fassa Bortolo, onverlet latend de rechtvaardigingen die de atleet hopelijk zal kunnen geven aan de onderzoekers, het nodig gevonden om met onmiddellijke ingang de relatie te verbreken.''

Het nieuws kwam aan het einde van een dag waarop de schaduw van doping over de Giro even leek te zijn verdwenen. Na de politie-inval van woensdagavond en de afgelasting van de koninginnerit op donderdag, waren de renners onzeker aan de 164 kilometer lange etappe begonnen. Ze vreesden dat het publiek langs de kant hen zou uitfluiten. Overal schreeuwden mensen echter aanmoedigingen en applaudisseerden ze. ,,Dit is een overwinning voor het gezonde verstand en voor het publiek, dat ons met veel warmte heeft begroet,'' zei Mario Cipollini, die de massasprint in de Noord-Italiaanse stad Busto Arsizio won. Maar 's avonds verdween die opgewekte stemming weer door het bericht over Frigo en door aanhoudende geruchten dat Ivan Gotti, twee keer winnaar van de Giro, ook wordt verdacht van dopinggebruik.

In een andere Italiaanse dopingzaak heeft de voetbalclub Parma meegedeeld dat zijn speler Stefano Torrisi positief is bevonden. Een contra-expertise heeft bevestigd dat de verdediger na de wedstrijd Parma-Bologna op 1 april meer nandrolon in zijn urine had dan is toegestaan. Hoeveel meer, is niet bekendgemaakt.

    • Marc Leijendekker