EK komt dichter bij voor volleybalsters na triomf

Het nationaal vrouwenvolleybalteam heeft plaatsing voor het Europees kampioenschap, begin oktober in Bulgarije, nog steeds in eigen hand. Nederland versloeg gisteravond in Rotterdam Frankrijk overtuigend met 3-0 (25-22, 25-19 en 25-20).

Het kwalificatietoernooi in Topsportcentrum Rotterdam, in de schaduw van De Kuip, is het laatste van twee afleveringen. Het eerste werd twee weken geleden afgewerkt in Frankrijk, waar Nederland teleurstellend presteerde met een nederlaag (3-0) tegen het gastland en verlies (3-2) tegen Oekraïne. Dankzij een 3-1 overwinning op Letland hielden de vrouwen uitzicht op het Europees kampioenschap.

Dit weekeinde komt de nationale ploeg dezelfde tegenstanders opnieuw tegen en wordt de eindstand opgemaakt. De nummers één en twee plaatsen zich rechtstreeks voor `Bulgarije', terwijl de nummer drie ook mag deelnemen onder voorwaarde dat tenminste één nummer drie uit een van de andere twee kwalificatietoernooien slechter presteert.

Nadat de vrouwen Frankrijk met 3-0 hadden verslagen, kwamen de rekenmeesters tot de conclusie, dat Nederland voor plaatsing zich zelfs een 3-0 nederlaag in één van de twee resterende wedstrijden kan permitteren. Voorwaarde is dan wel dat de andere wedstrijd met tenminste 3-1 wordt gewonnen.

Die rekensom kon zo gedetailleerd worden gemaakt, omdat de twee andere kwalificatietoernooien reeds gespeeld zijn en de scores van de nummers drie Griekenland en Turkije dus bekend zijn.

Het moet gek lopen wil Nederland zich niet kwalificeren, want op papier is Letland, morgenmiddag de laatste tegenstander, de zwakste van de groep. De Letten verloren tot op heden ook alle wedstrijden (gisteravond met 3-0 van Oekraïne) en maken ronduit een zwakke indruk.

Bij een `normaal' verloop van het kwalificatietoernooi in Rotterdam plaatsen Frankrijk, Nederland en Oekraïne zich voor het EK en valt van de nummers drie Turkije of Griekenland buiten de boot. Zeker van deelname zijn inmiddels: Rusland, Kroatië, Italië, Bulgarije, Duitsland, Roemenië, Tsjechië en Polen.

Voor bondscoach Angelo Frigoni was de overwinning op Frankrijk zijn eerste succes met de nationale ploeg op Nederlandse bodem. Een opluchting na de valse start in Frankrijk. De Italiaan was tevreden over het spel van het team, dat hij twee weken geleden nog niet naar zijn hand had kunnen zetten. ,,Toen stonden er zes individualisten in het veld, nu was er sprake van een team'', stelde Frigoni met genoegen vast.

De bondscoach vond dat de aanvalsters het verschil hadden gemaakt. En gelijk had hij, want op het slaggeweld van Erna Brinkman en met name Henriëtte Weersing hadden de Françaises in de blokkering geen antwoord. Het goede spel van de routiniers was een houvast, omdat de passing bij vlagen te wensen overliet. In het geval dat de bal wel op maat in handen van de spelverdeelster werd gespeeld, was er een glansrol weggelegd voor midspeelster Francien Huurman.

Opvallend was dat Frigoni in zijn basisteam geen plaats had ingeruimd voor eerste spelverdeelster Riëtte Fledderus. De coach begon tegen de Frankrijk met Jettie Fokkens. Om strategische reden, verklaarde hij zich na afloop nader. Frigoni: ,,Tijdens het toernooi in Frankrijk bleek de kleine Fledderus een zwakke schakel in de blokkering. Dat kostte ons toen veel punten. Met de langere Fokkens wilde ik meer zekerheid inbouwen.''

Die ingreep sorteerde effect, want Fokkens kweet zich voortreffelijk van haar taak. Onder haar bezielende leiding en dankzij vele mokerslagen van Weersing won Nederland de psychologisch belangrijke eerste set met 25-22. Toen het team halverwege de tweede set wegzakte en een riante voorsprong dreigde te verspelen, draafde Fledderus alsnog op om het tij te keren. Toen werd duidelijk dat de combinaties toch vloeiender verlopen als de regie in vertrouwde handen van de gedrongen Drentse is.

Aan de hand van Fledderus won Nederland de tweede set met 25-19. Frigoni had vervolgens geen reden om haar te vervangen. Frankrijk ploeg werd in de derde set murw gebeukt en droop met een 25-20 setverlies af.

De nederlaag kwam hard aan in het Franse kamp. Na de 3-0 overwinning in eigen land had de ploeg niet verwacht met gelijke munt te worden terugbetaald. Bondscoach Baï was er zelfs vanuit gegaan, dat de twee voor plaatsing benodigde setzeges tegen Nederland wel zouden worden binnengehaald. Een misrekening, die vandaag of morgen moeten worden gecorrigeerd.

Frigoni had in Rotterdam geen last van Franse overmoed. Integendeel, er waren in de dagen voorafgaande aan de wedstrijd enkele praatsessies nodig geweest om de Nederlandse speelsters met vertrouwen aan het toernooi te laten beginnen. De zege op Frankrijk verloste het team van een enorme last. In één klap was zowel de frustratie over het slechte spel van twee weken geleden als de schande van een dreigende uitschakeling voor het Europees kampioenschap uitgewist. ,,In sommige wedstrijden is het belangrijk om goed te spelen, maar vanavond was het belangrijk om te winnen'', raakte Frigoni in één zin de kern van de zaak.

    • Henk Stouwdam