Een debuut tussen de scheerlijnen

Beleggen staat of valt bij het moment van aankoop en verkoop. Maar dan moet er wel gehandeld kunnen worden. Gisteren werden de eerste orders pas na het middaguur op de aandelenbeurs van Amsterdam uitgevoerd. Het is niet de eerste keer dat een computerstoring de handel op het Damrak plat legt. Eind januari opende de beurs zelfs een keer na tweeën zijn deuren door strubbelingen met het systeem.

Een slechter moment voor haperende software bestaat niet. Euronext Amsterdam maakt zich samen met de zusters Brussel en Parijs op voor een debuut op de effectenmarkt. De beurs gaat zelf naar de beurs, liever vandaag dan morgen.

De introductie is al diverse malen vertraagd. De meeste bedrijven hebben minstens een jaar nodig om een beursgang voor te bereiden. De gehele administratie moet worden ingesteld op accurate en snelle rapportage aan de buitenwereld. De ondernemer die in de luwte zijn organisatie succesvol heeft uitgebouwd, is niet gewend aan de verplichtingen die het `glazen huis' van het Damrak geeft. Maar al te vaak zit het bedrijf zelf goed in elkaar, maar zijn de beursgang en het prospectus met kunst- en vliegwerk voltooid.

In de wereld van Euronext is het precies andersom. De beursorganisatie is gewend aan de schijnwerpers, en het introductiebericht is niet de grootste kopzorg. Hier is het juist de bedrijfsvoering: het bedrijf Euronext is eigenlijk nog niet helemaal klaar. De handelssystemen van de drie deelbeurzen moeten nog worden samengesmeed tot een gezamenlijk platform – volgens Franse snit overigens.

Intussen is de beurs van Frankfurt al naar de beurs. En de beurs van Londen staat op het punt de stap te maken. Euronext heeft haast. Zoveel haast dat de aankomende beursgang in de zomermaanden zal plaatsvinden, misschien begin juli al.

Een beursgang in de zomer is niet gangbaar, omdat de activiteit van beleggers dan niet groot is. Maar misschien herinnert het Amsterdamse deel van Euronext zich de campinghausse van 1997 wel.

Toen zorgden massale kooporders in juli er voor dat de AEX-index in rap tempo records aaneenreeg. Het aandeel Ahold steeg destijds op één ochtend met 20 procent - en duwde de toenmalige AEX-index, in guldens, in zijn eentje door de magische grens van 1000 punten.

Eén voordeel heeft de beursgang van Euronext in dit opzicht wel: de notering zal plaatsvinden in Parijs. Dat is hoofdstad van het land waar alle Nederlanders op dat moment aan het kamperen zijn.

    • Jeroen Wester