E. COLI-BACTERIE HOUDT NIET VAN EEN KOPEREN OPPERVLAK

De giftige O157-stam van de E. coli-bacterie sterft veel sneller op koper en messing dan op roestvrij staal. Het aantal ernstige voedselvergiftigingen door de bacterie zou kunnen teruglopen wanneer huishoudens, restaurants en slachthuizen hun roestvrijstalen gereedschappen vervangen door koperen werktuigen. Dat zei dr. Bill Keevil, microbioloog aan de Universiteit van Southampton, op het jaarcongres van de Amerikaanse vereniging van microbiologen in Orlando.

Uit Keevils experimenten blijkt dat de giftige bacteriën bij kamertemperatuur 34 dagen overleven op een stuk roestvrij staal, het materiaal dat nu meestal wordt toegepast om voedsel hygiënisch te verwerken en te bewaren. Op messing oppervlakken overleefden de bacteriën vier dagen, terwijl ze op koper al na vier uur waren verdwenen.

De E. coli-stam O157 is voor mensen zeer giftig – tien tot vijftig bacteriën zijn waarschijnlijk voldoende om een zware voedselvergiftiging te veroorzaken. Bij mensen met een verzwakte afweer kunnen de gevolgen dodelijk zijn. In 1997 eiste een uitbraak in Schotland bijvoorbeeld twintig levens.

Keevils resultaten hebben de aandacht getrokken van de International Copper Association (ICA). Met steun van de koperindustrie heeft Keevil zijn experimenten inmiddels uitgebreid naar andere bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken, zoals Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Campylobacter jejuni en Listeria monocytogenes. Vergeleken met plastic (polybutyleen) of roestvrijstalen buizen remmen koperen waterleidingen de groei van bacteriën, zegt Keevil, waaronder wellicht E. coli O157.

Volgens de ICA zouden koperen deurkrukken in ziekenhuizen het aantal bacteriële besmettingen helpen verminderen.

    • Peter Vermij