`Duitse PDS is niet meer taboe'

Gerhard Schröder, de Duitse bondskanselier, heeft de sociaal-democraten de vrije hand gegeven om Berlijn met de oud-communisten (PDS) te besturen. Ruim tien jaar na de val van de muur is samenwerking met de PDS in de hoofdstad van het verenigde Duitsland voor de SPD niet langer taboe.

,,Je kunt de ogen niet sluiten voor de werkelijkheid'', zei Schröder donderdag in een gesprek met de buitenlandse pers. ,,Op lokaal niveau werkt de SPD al samen met de PDS'', zei hij, doelend op de rood-rode coalitie in de deelstaat Meckelenburg-Voorpommeren. Op landelijk niveau sluit Schröder een coalitie met de Partij van Democratisch Socialisten nog uit, ,,for the time being''.

Deze week bezweek de grote coalitie van SPD en CDU in de hoofdstad aan de gevolgen van een financiële crisis. Nu de SPD de coalitie met de CDU heeft laten springen, azen de sociaal-democraten bij de vervroegde verkiezingen in september opnieuw op de macht. Desnoods met hun oude vijanden van de PDS.

Schröder keek ook vooruit naar de Bondsdagverkiezingen in 2002. ,,Het is ons gelukt de German disease naar de archieven te verbannen. Rood-groen heeft de file aan hervormingen (Reformstau), die onder de vorige regering-Kohl was ontstaan, succesvol opgelost''.