Dopingcontrole?

De Italiaanse politie controleerde onaangekondigd én in de avonduren alle wielrenners die deelnamen aan de Ronde van Italië op dopegebruik. Een terechte actie?

Joop Atsma, voorzitter Nederlandse wielerunie en Tweede Kamerlid voor het CDA: ,,Het was maar een vreemde actie van de Italiaanse justitie. Daar had natuurlijk niemand rekening mee gehouden. Welke renner verwacht nu dat hij 's avonds bij wijze van spreken van zijn bed wordt gelicht om een dopingcontrole te ondergaan? Het is moeilijk te verklaren waarom de Italiaanse politie tot deze handeling overging. Dat de renners direct met elkaar in conclaaf gaan om acties voor te bereiden, vind ik niet vreemd. Het is logisch dat ze na alle consternatie hun werk willen neerleggen. Het is duidelijk dat dopegebruik aangepakt moet worden, maar dat kan natuurlijk op verschillende manieren. De actie van de Italiaanse justitie trof ook onschuldige renners, en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest. Zo'n onaangekondigde huiszoeking hoort niet thuis in de moderne sport.''

Rens van Kleij, woordvoerder Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken: ,,De wetgeving in Italië maakt een dergelijke actie mogelijk. In Nederland zou zoiets niet kunnen. Hier wordt dopegebruik ook aangepakt, maar dan op basis van andere wetten. Het Necedo pleit niet direct voor een unanieme dopingwetgeving. Het is namelijk veel belangrijker dat wetten doelgericht worden toegepast. Verschillen in wetgeving hoeven niet voor problemen te zorgen, als het gebruik van dope maar op een juiste manier wordt aangepakt. Nederland heeft een krachtig dopingbeleid dat voor een belangrijk gedeelte is gericht op het geven van voorlichting. Het Necedo vindt het verder niet wenselijk dat dopegebruik strafbaar wordt gesteld. Er moet ruimte zijn voor variatie. Zo heeft een schorsing van een paar jaar voor een atleet grotere gevolgen dan voor een zeiler.''

Erik Breukink, oud-renner: ,,De hele inval is op correcte wijze verlopen, maar je kunt je afvragen of het allemaal zo grootschalig had moeten gebeuren. De renners voelen zich behandeld als criminelen. Waar was de Italiaanse politie eigenlijk naar op zoek? Verboden middelen, andere onoirbare zaken? Of was het de politie te doen om de gezondheid van de renners? De druk op de justitie in Italië zal nu toenemen. De dopingcontroles van de internationale wielerbond UCI zijn erg goed, daar kan de politie nauwelijks een meerwaarde aan geven.''

Jeroen Wielaert, wielerverslaggever van radio 1: ,,De narcoticabrigade is in Italië heiliger dan de paus. Die hele actie is een gotspe: de dopingcontrole had veel eerder plaats moeten vinden, dan hadden veel uitslagen uit het verleden van de Giro er heel anders uitgezien. Ach, in Italië hebben ze het gebruik van EPO zelf uitgevonden. Of het opstellen van uniforme regels een oplossing is? De meeste schuldige doktoren en renners zijn de politie vaak voor: alle rotzooi wordt dan snel weggemoffeld. De Italiaanse justitie heeft bij de arrestaties vergeten wat mensen mee te nemen: de artsen Ferrari en Conconi hadden ook best meegemogen naar het politiebureau. Ik vraag me af of de Nederlandse politie volgend jaar ook een nummertje wil maken onder de Groningse Martinitoren.''

Frans Maassen, oud-renner: ,,Het was een opvallende actie van de Italiaanse politie. Ik heb begrepen dat de camper van de Italiaanse renner Gotti overhoop is gehaald. Tsja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. De wielersport heeft in de loop der jaren geen beste naam opgebouwd, dus zo'n onaangekondige dopingcontrole is een nieuwe smet op het geheel. Zoiets zou in de voetbalsport niet gebeuren. Ik denk niet dat het mogelijk is dat tijdens een WK voetbal spelers van hun bed worden gelicht om op dopinggebruik gecontroleerd te worden.''

    • Marcel Abrahams