DE WEEK

DE SCHIJNHEILIGHEID

regeert? Voor hun werknemers loonmatiging bepleiten en zelf riante salarissen opstrijken? De top van het Nederlandse bedrijfsleven kreeg er deze week van langs. `Niet verantwoord', `buitengewoon ongeloofwaardig', `bittere gevoelens' waren de woorden die premier Kok aan hun salarisstijging in 2000 besteedde – al waren de resultaten van het onderzoek ernaar niet ondubbelzinnig: min of meer 14 procent. Het kabinet zal het uitzoeken. Fiscale bijsturing werkt volgens Kok niet. Bij een moreel oordeel zal het blijven.

HET ZIEKENHUISPERSONEEL

krijgt er structureel 6,2 procent in twee jaar bij, zo is in hun nieuwe cao afgesproken.

De kosten van de gezondheidszorg zijn het afgelopen jaar weer harder gestegen, tot bijna een tiende van wat we met z'n allen in een jaar verdienen. Komt door de hogere lonen en de aanpak van lange wachtlijsten, meldt het CBS. De lonen van het management misschien?

DE INFLATIE

bleef in mei op 4,9 procent steken. Nog veruit de hoogste in de hele EU, maar de prijzen stegen niet harder dan in april.

Inflatie tast besparingen aan. Toch spaarde de Nederlander in het eerste kwartaal al twee keer zo veel als in heel 2000. De belegger is weer spaarder geworden.

DAT WEERSPIEGELDE

het volksaandeel KPN deze week. De koers kelderde. Het telecombedrijf verkeert in zo'n hoge nood dat zijn middelen te overleven uitgeput raken.

In Duitsland staan de autoriteiten de mobiele telecombedrijven toe hun kosten voor de aanleg van 3G, de derde generatie mobiele telefonie, te delen. E-plus, dochter van KPN en de op twee na grootste onder hen, zegt daardoor miljarden te besparen. Mag ook wel, want het bedrijf gaat met zijn grote omzetstijging en schuld vervaarlijk veel op een dot.com lijken.

DE TELOORGANG

van de high tech voltrekt zich in de Verenigde Staten nog sneller dan in Europa. Dat weerspiegelt zich daar in de arbeidsproductiviteit, eens het wondermiddel van de nieuwe economie, nu bezig aan haar eerste daling sinds 1995. Dat was het jaar waarin economen zich begonnen af te vragen of de economie niet een nieuw tijdperk was binnengetreden, waarin aan stijgende productie, stijgende winsten en stijgende levensstandaard geen einde zou komen. Kortom: de conjunctuur werd voor dood verklaard. Op zichzelf een conjunctureel verschijnsel.

PRESIDENT BUSH

heeft deze week zijn handtekening onder de door het Congres aangenomen wet gezet die de grootste belastingverlaging sinds president Reagan mogelijk maakt: 1.350 miljard dollar in tien jaar. Een mijlpaal voor Bush, al zijn zijn redenen voor de belastingverlaging in de loop van de tijd vaak gewijzigd. Zijn jongste reden is de slechte staat van de Amerikaanse economie.

Aan de vooravond van zijn bezoek aan Europa dreigt de Amerikaanse president met vergeldingsmaatregelen wegens dumping van Europees staal. Brussel dreigt op zijn beurt met een klacht tegen de VS bij de Wereldhandelsconferentie in Genève.

NA TWAALF JAAR

onderhandelen heeft de Europese Unie een akkoord bereikt over een directief voor overnames van bedrijven. Om Duitse angst tegen vijandige overnames weg te nemen komt er een overgangsperiode.

NOG EEN RECORD

: Philip Morris moet van een jury in het rokersvijandige Californië een longkankerpatiënt ruim drie miljard dollar betalen. De tabaksfabrikant gaat in beroep.

IN DE BEURSFRAUDEZAAK

`Clickfonds' is tegen oud-directeur H. Vermeulen van het voormalige Amsterdamse commissionairshuis Leemhuis en Van Loon twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist wegens medeplichtigheid aan belastingontduiking.

DE NEDERLANDSE

Spoorwegen gaan treinkaartjes verkopen op het postkantoor. Het postkantoor moet op veel plaatsen sluiten. De supermarkt gaat postdiensten verlenen. Straks voor een treinkaartje naar Ahold of Konmar?

Woont u dicht bij uw werk en gaat u met de auto van de zaak op en neer, krijgt u van staatssecretaris Bos een belastingvoordeeltje. Woont u verder weg, moet u meer belasting betalen. Bent u verder van huis. Fiscale bijsturing werkt hier wel?

    • Paul Friese