Opinie

    • Youp van ’t Hek

Correlatie

De Raad van Bestuur is bijeen. Buiten wachten de chauffeurs. In het Gooi, Overveen, Aerdenhout en Wassenaar liggen hun villa's loom in de voorjaarszon. Mevrouw twijfelt of ze de cabrio open zal gooien. Ze gaat golfen. Vanmiddag bridgen. Morgen tennis. Druk, druk, druk.

De Raad van Bestuur vergadert efficiënt. Ze doet snel zaken: filiaalsluitingen, tegenvallende kwartaalcijfers, ontslag van vierduizend man en dan... telefoon! Cor! Cor wie? Cor B! Cor van Syl. Het gaat over de Endemol-affaire. Of ze het AD hebben gelezen? Ja, hebben ze allemaal gelezen. Een of ander bijtertje heeft zijn tanden in de affaire gezet en heeft ontdekt dat Cor een luizige rekening had geopend bij een onooglijk Belgisch bankfiliaaltje in 's Gravenwezel. In de krant staat een foto van het dorpsbankje. Niveau Dick Scheringa. Domme Cor. Is daar binnengestapt en heeft een sneue filiaalchef in vertrouwen moeten nemen. Het voelt als bordeelbezoek in de provincie. Of iemand iets voor Cor kan doen? Eigenlijk niet. Stuk voor stuk zien de bestuursleden voor zich hoe zielig Cor werd toegejuicht in het Concertgebouw. Ze waren er allemaal bij geweest en hadden hem voor de vele camera's nog verdedigd. Het was een schande wat de heer Boonstra werd aangedaan! Het meest dodelijke voor Cor was toen dat die mafkees van Harrie Mens het voor hem opnam. Toen rook iedereen het luchtje. Alleen daarom al had Trix het lintje persoonlijk teruggehaald. Hij zou ridder zijn geworden. Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Maar het ging niet door. Cor vraagt advies. Of hij een proces tegen het AD kan beginnen?

,,Sowieso dreigen'', oppert eentje, ,,de Neelie-Bram-methode. Het komt niet tot een proces, maar het is altijd lekker die spierballentaal.''

,,Is het waar van dat rekeningetje?''

,,Het is waar!'' Ze horen Cor blozen. De telefoon gloeit.

,,Zat je slecht?''

,,Mijn scheiding valt nogal duur uit. Hansje zuigt me leeg! Vrouwenwraak.''

,,Maar er zijn toch slimmere manieren. Je hebt toch opties?''

,,Die vallen binnen de boedel.''

De mannen hebben begrip. Geld is geld. Soms moet er even iets buiten de portemonnaie om. Zelfs Prins Bernhard heeft toentertijd persoonlijk Lockheed gebeld. Geldnood is menselijk.

,,Maar het komt allemaal wel heel ranzig over, Cor!''

Cor geeft toe dat de hele affaire geen schoonheidsprijs verdient. Ze zullen het meenemen in de vergadering. Anders bellen ze De Mol wel even. John is een toffe peer. Weet altijd wel een oplossing. John is commissaris bij Ajax, dus die weet alles van zwart geld, voorkennis en vuige sky-boxconstructies.

,,Misschien kan ik zeggen dat ik niet op dat dinertje bij Joop was'', stottert Cor.

,,Maar je verklaart toch alles onder ede?''

,,Dan is dat mijn eed'', lacht Cor zuur.

Ze beloven terug te bellen. Ze wandelen door wat actuele zaken, waaronder het Nepalese koningshuis.

,,Zou hier ook wel leuk zijn. Dat op twee twee tweeduizendtwee Juliana aan het huwelijksdiner verschijnt. Gewapend met een oud jachtgeweer van Benno. En dat ze roept dat dit geweer meer zwijnen heeft laten sneuvelen! Ze vraagt zich af waarom zij als enige van de familie hier niet bij mocht zijn en knalt vervolgens Pieter, Margriet, Trix, Máxima en een handvol kleinkinderen neer. Benno bewaart ze voor het toetje! Claus wordt uiteraard gespaard.''

Er wordt voorzichtig gelachen. Uiteindelijk hangt er een foto van de koningin in de vergaderruimte.

,,Nu weer ter zake! Wie van ons gaat met de bonden praten? Drie procent en geen gulden meer. En ook niet te veel randvoorwaarden als opfrisverlof, ontstressdagen en vutvoorbereiding. En nu een beetje tempo, want ik moet golfen met Han V.''

,,Wat doe we met Cor?''

,,Die bellen we na het weekend wel terug. Laat die nog maar even trillen.''

,,Om te voorkomen dat ons dit ook gebeurt, stel ik voor ons salaris te verhogen en ik dacht aan vijftien procent.''

    • Youp van ’t Hek