Cook keert niet terug in nieuwe kabinet Blair

Robin Cook, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, keert na een omvangrijke herschikking van kabinetsposten niet terug in de regering van de herkozen premier Tony Blair.

Cook, die wordt opgevolgd door minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw, wordt leider van de Labourfractie in het Lagerhuis, wat algemeen wordt uitgelegd als een degradatie. De blinde minister van Onderwijs, David Blunkett, volgt Straw op. Blunkett en Straw gelden als harde en succesvolle managers, die cruciale onderdelen van het Labourbeleid hebben uitgevoerd. Hun promotie werd verwacht.

Cook, die in kleine kring eerder had laten weten dat Blair hem wel toestemming had gegeven op zijn post te blijven, zei gisteravond ,,blij'' te zijn in het parlement te kunnen terugkeren, omdat hij ,,allereerst een volksvertegenwoordiger'' is. Cook heeft internationaal geen slechte reputatie en geldt als een formidabel debater. Ook wordt hij gezien als een prominent pro-Europeaan in de regering van Blair.

De herschikking van kabinetsposten na de grote verkiezingsoverwinning van Labour, donderdag, is veelomvattender dan alle eerdere tussentijdse kabinetswijzigingen. Vice-premier John Prescott, vertegenwoordiger van de traditionele Labour-bloedgroep in de regering, verliest zijn post als minister van Milieu, Transport en de Regio. Hij krijgt een speciale functie op het Cabinet Office, dat het beleid tussen ministeries onderling moet coördineren, terwijl zijn `superministerie' wordt opgebroken. Het ministerie van Landbouw wordt na de mond- en klauwzeercrisis opgeheven en vervangen door een nieuw ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken. Margaret Beckett, oud-fractieleider in Lagerhuis, gaat het ministerie leiden.

Nick Brown, minister van Landbouw, wordt staatssecretaris voor Arbeid. Alistair Darling (Sociale Zaken) wordt zijn chef op het nieuwe ministerie van Arbeid en Pensioenen. Stephen Byers, minister van Economische Zaken, wordt gedegradeerd tot staatssecretaris op een nieuw ministerie van Transport, Lokaal Bestuur en de Regio's. Blair zou ontevreden zijn met Byers' management van de crises bij autofabrikant Rover en staalfabrikant Corus.

SLANGENKUIL: pagina 5