Body Shop heeft vers bloed nodig

Body Shop, dat 25 jaar geleden werd opgericht door milieu-activiste Anita Roddick, kan er alleen maar baat bij hebben als het wordt gekocht door Gruppo Omnilife, het Mexicaanse bedrijf dat in heel Latijns Amerika vitaminesupplementen en gezondheidsproducten aan de man laat brengen door een verbazingwekkend leger van meer dan een miljoen huis-aan-huisverkopers.

Body Shop heeft verkeerd gegokt. Goedlopende producten werden vervangen door armetierige opvolgers, waardoor in januari een winstwaarschuwing moest worden gegeven, en de nieuwigheid van het kopen van apebrood-boomshampoo was er ook al lang geleden af. De voornaamste groep klanten - vooral vrouwen tussen de 20 en 40 jaar - liet het afweten. Boots, de Britse keten voor drogisterij- en gezondheidsproducten, verslaat Body Shop al een tijdje op eigen terrein.

Het alomtegenwoordige Omnilife zou weer wat leven in de brouwerij kunnen brengen. Als de producten van Body Shop straks ook huis-aan-huis verkocht gaan worden, én als de massa's van Mexico City zich de luxe kunnen veroorloven, kan dat een in beginsel interessante nieuwe markt openen in een nog niet eerder door Body Shop bestreken gebied. Omgekeerd kan Omnilife zijn voedingssupplementen slijten via de 1840 Body Shop-winkels, een minder nieuw maar daarom niet minder interessant concept. Er zou een frisse Latijnse wind gaan waaien door het management van Body Shop. Roddick, ooit een jonge pionier, wordt volgend jaar 60.

Analisten hebben het over een bod van 150 à 160 pence, wat neerkomt op een respectabele premie van 50 procent op de koers vóórdat het nieuws uitlekte. Een waardering van ongeveer 14 maal de verwachte winst per aandeel is misschien niet overdreven genereus, maar ligt toch nog altijd een fractie hoger dan het niveau waar Boots momenteel op verhandeld wordt. De koers van Body Shop is nu nog maar een derde van het record uit 1992. Als er geen bod wordt uitgebracht, zit er weinig verbetering in.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • John Coppock