Blatter vreest chaos bij WK voetbal in Azië

Sepp Blatter vreest volgend jaar chaotische taferelen bij het WK voetbal in Japan en Zuid-Korea. De voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA heeft dit verklaard naar aanleiding van de Confederatie Cup. Dat evenement is een testcase voor het evenement van volgend jaar.

De eerste ervaringen hebben Blatter niet vrolijk gestemd. ,,We hebben kleine problemen geconstateerd'', probeerde Blatter zijn kritiek nog enigszins hoffelijk te brengen. Hij heeft het idee dat het systeem van twee organisatoren niet goed werkt. ,,Mocht het in de toekomst nog eens gebeuren dat twee landen verantwoordelijk zijn voor de organisatie van het WK, dan zal een van beide partijen een hoofdrol moeten spelen'', verklaarde de Zwitser.

Tijdens de strijd om de Confederatie Cup is niet gebleken dat Japan en Zuid-Korea goed samenwerken. Verrassend genoeg heeft Japan meer problemen dan Zuid-Korea, waar het economisch een stuk slechter gaat.

Het mini-WK met acht landen in zes stadions leverde in Japan nu al grote transportproblemen op, terwijl de stadions niet eens voor de helft gevuld waren. Zelfs de wedstrijden van Japan voor eigen publiek trokken geen volle stadions.

Verder is de FIFA erachter gekomen dat in beide landen weinig personeel voor handen is dat zich in een buitenlandse taal kan uiten. Met 32 landen en naar verwachting 800.000 buitenlandse gasten geen prettig vooruitzicht voor volgend jaar.

In Japan waren in steden huisvestingsproblemen en weinig interesse onder de bevolking om als vrijwilliger mee te werken aan het evenement.