Beelden verzonken stad gevonden

Een Egyptisch-Frans archeologenteam onder leiding van de Fransman Franck Goddio heeft voor de kust van het Egyptische Alexandrië nieuwe voorwerpen opgedoken uit de verzonken stad Herakleion.

Het gaat onder meer om drie reusachtige roze-granieten beelden van goden en farao's en een ongeschonden zwarte `stele' (zuil) met een inscriptie van farao Nektanebos I (378-62 v. Chr).

De ontdekking van de verzonken Herakleion (niet te verwarren met de gelijknamige Kretenzische havenstad) en het nabijgelegen Menouthis werd vorig jaar juni wereldkundig gemaakt. De twee faraonische steden, die volgens Goddio in de eerste eeuw voor Christus bij een aardbeving onder water verdwenen, zijn ten minste twee eeuwen vóór Alexandrië gesticht, en waren succesvolle handelscentra door hun strategische ligging aan de westelijke monding van de Nijl. Het team van Goddio is sinds de ontdekking van de beide steden actief in het gebied, dat zo'n één vierkante kilometer groot is en op zesenhalve kilometer van de kust ligt.

Franck Goddio, die aan het hoofd staat van het Parijse Instituut voor Onderwaterarcheologie, maakte zijn nieuwste vondsten – gedaan na kartering met behulp van magnetische golven – afgelopen donderdag bekend tijdens een persconferentie met de Egyptische minister van Cultuur, Farouk Hosni. Volgens Goddio blijkt uit inscripties op de opgedoken twee meter hoge granieten zuil dat Herakleion ook Thonis werd genoemd.

Op de plaats waar ooit de haven moet zijn geweest, werden tien scheepswrakken gevonden, een aanwijzing volgens Goddio voor een enorme vloedgolf die het gevolg was van de vernietigende aardbeving. Goddio vond ook een fragment van een stele met hiërogliefen en een Griekse tekst uit de tijd van de legendarische laatste farao van Egypte, Cleopatra. ,,Het duurt maanden voor we dat ontcijferd hebben,'' zei Goddio, ,,maar er zal een enorme hoeveelheid informatie over deze periode uit naar voren komen.''