Anti-beleggers martelen KPN

Numico klaagt erover, KPN heeft er pas echt last van. Buitenlandse hedge funds speculeren het telecomaandeel de grond in. Beleggen op zijn kop.

George Soros werd er tien jaar geleden onsterfelijk mee. De superbelegger vond het Britse pond te hoog gewaardeerd en speculeerde de munt uit het Europese wisselkoerssysteem.

KPN merkt aan den lijve wat het betekent als marktpartijen op een koersdaling speculeren. Het telecomaandeel heeft de afgelopen dagen een snoekduik gemaakt, vooral doordat hedge funds zich tegen het beursfonds hebben gekeerd. Zij vertegenwoordigen voor ondernemers een destructieve kracht die de bedrijfsvoering frustreert. Bestuursvoorzitter H. van der Wielen van voedings- en vitaminenbedrijf Numico klaagde er vorige week nog over.

Wie een dalende koers verwacht, kan hierop anticiperen door short te gaan, het tegenovergestelde van beleggen. Meest gangbare techniek is om aandelen te lenen en die vervolgens te verkopen. In een later stadium worden bij een geslaagde actie de aandelen tegen een lagere prijs teruggekocht om de lening weer af te lossen. Zo vertaalt de koersdaling zich in een winst.

Vorige week hebben voornamelijk Amerikaanse en Britse hedge funds het startschot gekregen voor anti-beleggen in KPN. De studie op een `claimemissie', waarbij aandeelhouders tegen een korting van wellicht 50 procent nieuwe aandelen kunnen afnemen, heeft zich in een koersval vertaald.

Volgens beurshandelaren wordt er momenteel `massaal' tegen KPN gespeculeerd. De tarieven spreken boekdelen: beleggers die short gaan in een goed verhandelbaar Nederlands beursfonds zijn gewoon om circa 0,25% vergoeding per jaar voor geleende stukken te betalen. De pensioenfondsen en andere grote beleggers die hun stukken uitlenen vragen inmiddels heel wat meer. Volgens G. Schute van Theodoor Gilissen Bankiers zijn de leentarieven voor KPN-aandelen de afgelopen week verdrievoudigd. ,,Dat is een direct gevolg van de vele partijen die short gaan in KPN. Er is meer vraag naar dan aanbod van te lenen stukken'' Ongekend hoog zijn die tarieven niet. De aandelen van kabelbedrijven UPC en Versatel zijn recent nog veel schaarser geweest bij het omgekeerd beleggen. De vergoedingen voor het lenen van de stukken lagen op 4 tot 5 procent per jaar.

Institutionele beleggers die de pakketten uitlenen, zien de doemdenkers graag aan hun deur kloppen. De pensioenfondsen en vermogensbeheerders laten zich niet leiden door vrees voor een op handen zijnde koersval. Al was het maar omdat zij de stukken namens particulieren houden (vermogensbeheerders) of gedwongen zijn een index te volgen waarin het onder vuur liggende aandeel is opgenomen (pensioenfondsen). Aandeelhouders die hun stukken uitlenen houden het eigendom. Uitlenen levert meer op dan de stukken in de kelder te laten liggen.

Vervolg: pagina 19

Omgekeerde krach verontrust belegger

Vervolg van pagina 17

Beursorganisatie Euronext publiceert twee keer per maand cijfers over de leenactiviteit in Nederlandse aandelen. Volgens analist Schute kan je hieruit echter weinig informatie halen over de posities die tegen een beursfonds zijn ingenomen. ,,De data worden voornamelijk aangeleverd door Nederlandse grootbanken. Buitenlandse partijen, die op dit moment voornamelijk tegen het aandeel speculeren, worden niet in de cijfers meegenomen.''

Beleggingsanalisten roepen over een breed front dat KPN in werkelijkheid veel meer waard moet zijn dan de huidige 9 miljard euro. Vooruitlopen op een claimemissie heeft binnen een week eenderde van de waarde weggevaagd. Maar mocht KPN het idee van een aandelenuitgifte laten varen en een andere oplossing voor zijn geldnood vinden, dan is een koersexplosie mogelijk. Juist omdat er zoveel beleggers short zijn gegaan.

Wie short zit, en de koers tegen zijn verwachting in ziet stijgen, moet razendsnel aandelen inkopen om de schade te beperken. De geleende stukken moeten immers worden teruggegeven en hoe hoger de koers waarop zij moeten worden ingekocht, hoe groter het verlies.

Dit zogenoemde short-coveren veroorzaakt op de aandelen- maar zeker ook op de valutamarkt soms hevige koersbewegingen omhoog. Des te meer partijen er op een daling speculeerden, des te meer er op het verkeerde been staan, en hoe groter de paniekaankopen zijn. En een omgekeerde krach is het laatste waar de anti-belegger op zit te wachten.

    • Maarten Schinkel
    • Jeroen Wester