Worstelen met blokjes

De Nintendo 64 loopt op zijn laatste benen. Nintendo werkt hard aan de GameCube die de opvolger van de N64 moet worden. Bovendien wordt deze maand de GameBoy Advance gelanceerd, de opvolger van de aloude GameBoy en GameBoy Color. Geen mens dus die nog van de Nintendo 64 wakker ligt. Toch is er op de valreep nog een spel verschenen dat het leven van deze console ongetwijfeld nog een tijdje zal rekken: Pokémon Puzzle League. Vergeet de Pokémon-verwijzing, dit is gewoon het puzzelspel Tetris Attack, bekend van Super Nintendo en GameBoy. Voor dit spel geldt hetzelfde als voor Tetris: wie doodgaat zonder het gespeeld te hebben heeft niet geleefd. Maar wie het eenmaal gespeeld heeft, ziet zijn leven ineenschrompelen tot de huiskamer, de televisie, de controller en Pokémon Puzzle League.

Want PPL is verslavend, misschien nog wel verslavender dan Tetris. Ook hier is het speelveld een schacht, alleen vallen er geen blokken naar beneden, maar worden ze omhooggestuwd. Om te voorkomen dat de boel bovenin vastloopt moet je blokken laten verdwijnen. Dat doe je met een cursor in de vorm van een liggend rechthoekje ter grootte van twee blokposities. Plaats hem op twee blokken, druk op de actieknop en ze wisselen van plaats. Heb je zo drie gelijkgekleurde exemplaren horizontaal of vertikaal op een rij gemanoeuvreerd dan verdwijnen ze. De bovengelegen blokken vallen omlaag en de ruimte tot de bovenkant van de schacht wordt weer wat groter. Het speldoel is om de schacht leeg te maken.

Vet scoren kun je door combo's en chains te maken. Je verwijdert drie identiek gekleurde blokken, de blokken die erboven liggen vallen dan omlaag en vormen op hun beurt een identiek gekleurde rij, enzovoort. Of je kient het zo uit dat je rijen van niet drie, maar vier of vijf gelijke blokken elimineert. In beide gevallen leidt het tot opgewonden commentaar van Pokémonfiguurtje Pikachu. De moeilijkheidsgraad is instelbaar, en voor de gevorderde speler is er de 3D-variant waarbij de blokken in een soort ronde reclamezuil omhooggestuwd worden. Omdat zich dan tevens blokken aan de achterzijde bevinden moet je de zuil dus voortdurend ronddraaien.

Als je het spel voor het eerst speelt raak je bevangen door paniek. Hoe moet je die schacht ooit leeg houden? Het gaat allemaal veel te snel! Maar naar een paar uur worden er in je hersenen nieuwe verbindingen gelegd en kan je steeds verder vooruitkijken. Uiteindelijk krijg je bijna paranormale vaardigheden en weet je min of meer wat er gaat gebeuren.

Maar waarom heet het spel toch Pokémon Puzzle League en niet gewoon Tetris Attack 64? Omdat jij (d.w.z. trainer Ash en pokémon Pikachu) het in zenuwslopend wedstrijdverband al puzzelend tegen andere (computergestuurde) pokémon en pokémontrainers moet opnemen.

Wie van briljante puzzelspellen houdt kan natuurlijk ook bij andere Nintendo 64-titels terecht. Zoals The New Tetris, waarbij de vallende blokken voorspellende schaduwen werpen en met fantastische dreunen op de vloer van de schacht vallen. Of Dr. Mario 64 waarin er in een pillenfles pillen omlaag vallen die je, terwijl ze steeds sneller vallen, soort bij soort op elkaar moet stapelen om ze te laten verdwijnen. In Tetrisphere speel je Tetris in een bol, en in Wetrix moet je vallende blokken zodanig plaatsen dat regenwater wordt opgevangen en overstromingen worden voorkomen. In Bust-a-Move 99 en Bust-a-Move 2 Arcade Edition tenslotte moet je met een soort draaibaar kanon individuele gekleurde bellen op trossen gekleurde bellen afschieten met de bedoeling steeds drie identiek gekleurde bellen te laten verdwijnen. Als klap op de vuurpijl hebben bovengenoemde games een multiplayer-variant, dus ook als je met vrienden bent kan de avond niet stuk.

Alle genoemde spellen zijn voor Nintendo 64 en kosten 150 gulden.

    • Rob Smit