VS gaan ondanks kritiek door met antiraketschild

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft gisteren in Brussel bij zijn NAVO-collega's een krachtig pleidooi gehouden voor het plan van de regering-Bush voor een antiraketschild. Hij gebruikte hiervoor tijdens de halfjaarlijkse NAVO-raad van ministers van Defensie vertrouwelijke satellietbeelden, video-opnamen en foto's.

Rumsfeld zei dat de Verenigde Staten een ,,gelaagde'' verdediging willen, die raketten van landen als Noord-Korea, Iran en Irak ,,in verschillende fasen'' kan onderscheppen. Hiervoor zullen de VS een reeks technologieën beproeven, te land, ter zee en in de lucht. Als die testen succesvol verlopen, kunnen ,,rudimentaire'' verdedigingssystemen worden ingevoerd, zei hij. De Europese NAVO-bondgenoten, Rusland en China zijn kritisch over het plan, maar Rumsfeld maakte duidelijk dat de regering-Bush moeilijk te stoppen is.

Tijdens de ministerraad en een persconferentie veegde hij Europese bezorgdheid van tafel over het Amerikaanse voornemen om het ABM-verdrag (1972), dat eenzijdige raketverdedigingssystemen verbiedt, op te doeken. ,,Het installeren van raketverdedigingen die de VS, vrienden en bondgenoten kunnen beschermen, zal uiteindelijk vereisen dat we verder gaan dan het ABM-verdrag [tussen de voormalige Sovjet-Unie en de VS]. Wij begrijpen dat sommigen deze conclusie niet verwelkomen. Er is simpelweg geen ontsnappen aan'', zei Rumsfeld.

Volgens de minister kan er evenmin aan worden getwijfeld dat `schurkenstaten' met massavernietigingswapens een bedreiging vormen voor het Westen, een visie die de Europese NAVO-bondgenoten niet meteen delen. ,,Over de dreiging valt niet te discussiëren. Die bestaat'', zei Rumsfeld tijdens de persconferentie.

De minister onderstreepte dat de VS met Europa en Rusland een ,,nieuw raamwerk van afschrikking'' moeten opzetten. Hij toonde zijn collega's beelden van Amerikaanse antiraketwapens in actie, van vrachtwagens die in Libië materieel vervoeren voor een raketwapenproject en van een raketlancering in Noord-Korea. Rumsfeld zei ingenomen te zijn met de reactie van zijn collega's en dat de discussie een ,,nieuw niveau van details'' heeft bereikt.

De Europese NAVO-landen zien wel een dreiging door de verspreiding van massavernietigingswapens, maar verschillen met de VS van mening over de aard van de dreiging en de vereiste reactie. De Franse en Duitse ministers Richard en Scharping reageerden terughoudend op Rumsfelds pleidooi. Volgens Richard zit de NAVO in een ,,luisterfase'' en zijn er nog ,,een hoop open vragen''. Scharping zei dat eerst ,,een samenhangend politiek antwoord op de dreigingen'' nodig is. ,,Technologische middelen alleen zijn niet genoeg'', meende Scharping.

Rumsfeld verzekerde gisteren ook dat de VS niet eenzijdig hun troepen van de Balkan zullen terugtrekken.

    • Robert van de Roer