Volkswagen blijft doof voor beleggers

Nein. Zo luidde gisteren op de jaarvergadering het antwoord van het bestuur van Volkswagen aan de aandeelhouders, die de grootste Europese autofabrikant hadden gevraagd om zijn beleggersonvriendelijke beleid te wijzigen.

Volkswagen maakte snel korte metten met voorstellen om zijn kapitaal te stroomlijnen en hield de mond stijf dicht over wat het van plan is met de 2,3 miljard euro aan aandelen die ongebruikt in zijn schatkist liggen. De enige hint die het bedrijf gaf, bevestigde de zorgen dat het deze aandelen misschien wil gebruiken om een dubieuze alliantie verder uit te bouwen.

Alsof hij nog eens de nadruk wilde leggen op zijn klaarblijkelijke gebrek aan belangstelling voor het realiseren van een toereikend rendement op investeringen, zei topman Ferdinand Piech dat hij geen brood zag in het vergroten van het belang van Volkswagen in de Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania, waarvan hij de aandelen 'te duur' noemde.

Dat Volkswagen voor zijn belang van 19 procent in Scania bijna 50 procent meer heeft betaald dan de huidige koers, is de beleggers intussen niet ontgaan.

De aandeelhouders, die op de jaarvergadering kritiek hebben geuit, kunnen dus geen victorie kraaien. Maar de lawine van klachten van Duitse en buitenlandse instellingen en beleggingsfondsen heeft een doorn in de zachte onderbuik van Volkswagen gedreven, die Piech niet meer zo makkelijk kan negeren.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Rob Cox