Verliezen

Het hockeyseizoen is bijna afgelopen. Een hele opluchting. Van de vele wedstrijden die mijn dochter de afgelopen maanden speelde, was er maar één overwinning en één gelijk spel. Keer op keer verloor haar zestal met duizelingwekkende cijfers, 12-0 was geen uitzondering. Uit of thuis, het maakte niet uit, het regende goals van de tegenpartij.

Ik hield m'n hart vast als ik aan de kant stond. Hoeveel verlies kan een kind van negen hebben? Nee, fijn was het niet om te verliezen, maar ze hadden keigoed verdedigd, anders waren er nog wel meer goals geweest, schrijft ze manmoedig in het hockeykrantje. Na het zoveelste verlies vraag ik haar of ze hockey nog wel ziet zitten.

,,Ja hoor'', antwoordt ze, ,,winnen is natuurlijker leuker, maar ze zeggen toch dat je van verliezen leert?'' En na enige aarzeling: ,,Alleen, wát leer je dan precies?''

De kunst van het verliezen, zeg ik, dat heb jij in ieder geval onder de knie.

    • Diana van Dijk