Slecht jaar voor J.M. Meulenhoff

De literaire uitgeverij J.M. Meulenhoff heeft vorig jaar flink verlies geleden. Dat blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag van het concern PCM, waarvan de uitgeverij deel uitmaakt. `De omzet en het bedrijfsresultaat van J.M. Meulenhoff bleven ver achter bij de verwachtingen,' staat in het jaarverslag te lezen.

Er is er niet één duidelijke reden aan te wijzen voor de tegenvallende resultaten, zegt Mai Spijkers, directeur van de divisie Algemene Boeken van PCM en tevens interim-directeur bij J.M. Meulenhoff. ,,De problemen zijn een samenloop van omstandigheden.'' De tegenvallende omzet hangt samen met het uitblijven van romans van Oek de Jong en Gabriel García Márquez. Die waren gepland voor 2000, maar werden uitgesteld.

Spijkers vindt dat de `grote literaire reputatie' van de uitgeverij momenteel niet goed genoeg wordt uitgevent. Meulenhoff-titels worden hoog gewaardeerd – Mijn tweede huid van Erwin Mortier werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2001 en Kees Ouwens ontvangt vandaag de VSB-poëzieprijs 2001 voor zijn bundel Mythologieën.

Nog voor augustus presenteert Spijkers een plan waarmee hij de uitgeverij `nieuw elan' hoopt te geven. De interim-directeur wil er op dit moment nog weinig over kwijt. ,,Ik moet eerst het bedrijf zelf inlichten.'' De plannen hebben in eerste instantie betrekking op de `strategie' van de uitgeverij. ,,We moeten veel alerter zijn op nieuwe ontwikkelingen, zodat we de aansluiting met deze tijd terugkrijgen,'' vindt Spijkers.

Verder zal de organisatie van J.M. Meulenhoff worden gewijzigd. Chantal d'Aulnis, de directeur-uitgever die begin dit jaar vertrok, was nog verantwoordelijk voor drie fondsen: J.M. Meulenhoff voor literatuur, M* voor `spanning' en Arena voor `eigentijdse' boeken. Het is goed mogelijk dat de opvolger van D'Aulnis, waarvoor Meulenhoff onlangs adverteerde, alleen nog het literaire fonds onder zich krijgt. Spijkers: ,,We moeten nog zien welke vorm de meest optimale is.''

    • Ward Wijndelts