Resultaten Nokia door risico's omgeven

De Europese markt voor mobiele telefoons zakt sneller in dan verwacht. In Frankrijk hebben SIM-cardproducent Gemplus en mobieletelefoonproducent Sagem winstwaarschuwingen doen uitgaan.

Het Duitse Siemens en het Zweedse Ericsson hebben hun verwachtingen naar beneden bijgesteld. De groeivertraging heeft drie mogelijke oorzaken. De telecomconcerns in Engeland en Duitsland hebben hun subsidies voor mobiele toestellen drastisch verlaagd. Consumenten zijn terughoudend in het kopen van nieuwe telefoons vlak vóór de op handen zijnde introductie van de GPRS-technologie, die veel sneller dataverkeer mogelijk maakt. En de markt gaat gebukt onder de economische onzekerheid.

Nokia staat erom bekend dat het tijdens dit soort inzinkingen marktaandeel weet te winnen. Maar inmiddels is het tempo van de neergang zodanig, dat de zelfopgelegde financiële doelstellingen van het Finse concern er wel heel ambitieus beginnen uit te zien. De marktleider is zich terdege bewust van zijn vaardigheid om marktaandeel te veroveren - daar heeft hij luidkeels kond van gedaan.

Maar Nokia heeft wellicht geen rekening gehouden met zo'n sterke daling van de verkoop van mobiele telefoons. De afgelopen maand hebben diverse zakenbanken hun prognoses van de marktomvang met meer dan 10 procent teruggebracht.

De grote operationele vliegwielwerking, die de mobieletelefoonmarkt kenmerkt, zal de invloed van de lagere omzetgroei op de winst nog versterken.

Nokia krijgt in het tweede kwartaal misschien een steuntje in de rug door de deplorabele toestand waarin de concurrentie verkeert en door de onverwachte zwakte van de euro, waardoor de export bevorderd wordt.

Toch kan het Finse concern niet eeuwig op deze hulp blijven rekenen. Motorola heeft een indrukwekkende serie toestellen klaarliggen voor de tweede helft van dit jaar en de concurrentie van de combinatie tussen Ericsson en Sony zou tegen die tijd wel eens heviger kunnen worden. Nokia's laatste serie uiterst succesvolle telefoons begint te verouderen, en zijn GPRS-modellen zullen vóór het vierde kwartaal niet op grote schaal leverbaar zijn.

Ondanks de kracht van het bedrijf wordt de winst over dit jaar door diverse gevaren bedreigd. Op een niveau van 40 maal de verwachte winst blijft de waardering van de aandelen te hoog.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly