Prijs voor gynaecologe abortusboot

De vrouwenarts Dr. Gunilla Kleiverda, een van de gynaecologen die mee gaat varen op de zogeheten abortusboot, heeft de Van Walree Prijs gekregen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Zij moet het prijzengeld (25.000 gulden) delen met de dermatoloog dr. J. van Everdingen, adjunct-directeur van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO in Utrecht.

Het tweetal wordt beloond voor de popularisering van hun medisch-wetenschappelijke werk. Kleiverda heeft naast haar werk in het Flevo-ziekenhuis in Almere vele publicaties over haar vakgebied op haar naam staan. Zij schrijft onder meer voor het tijdschrift Opzij. Van Everdingen heeft meegewerkt aan een groot aantal populair-wetenschappelijke boeken en andere publicaties.

Gisteren werd bekend dat de abortusboot die volgende week uitvaart naar Ierland om daar vrouwen te helpen bij abortussen, indirect wordt gesubsieerd door de rijksoverheid.

Het ontwerp van de mobiele operatiekamer is beloond met een subsidie van 72.000 gulden van de Mondriaan Stichting, die volledig wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Rectificatie

Abortusboot

De foto bij het bericht Prijs voor gynaecologe abortusboot (in de krant van vrijdag 8 juni, pagina 2) laat niet daadwerkelijk de container met mobiele behandelkamer zien die volgende week in Ierland zal aanmeren. De foto bij het bericht toont een andere medische container, bedoeld als kunstwerk, met een willekeurige uitstalling van een aantal medische instrumenten. Het kunstwerk is vervaardigd door de kunstenaar Joep van Lieshout. Hiernaast is een foto van de echte Women on Waves container geplaatst.

Foto Arjen van de Merwe