Politie heeft aanwijzingen dopinggebruik

Bij de massale inval woensdagavond in de Ronde van Italië hebben politie-eenheden in de hotels van de renners in Sanremo geneesmiddelen en instrumenten gevonden die grootschalige gebruik van doping suggereren.

In een communiqué schrijft de Nucleo Antisofisticazione (NAS) van de carabinieri, de eenheid die verantwoordelijk is voor gezondsheidszaken, dat 290 doosjes en flesjes medicijnen in beslag zijn genomen. Soms zat er geen etiket op, andere keren was het etiket onleesbaar gemaakt. Onmiddellijk herkenbaar waren anabole steroïden, peptide hormonen (een hormoonsoort waaronder ook EPO valt) en menselijk albumine, een eiwit dat kan worden gebruikt om gebruik van EPO te maskeren.

Bijna alle renners hadden een centrifuge om hun hematocrietgehalte te controleren, zo staat in het communiqué. Dit wijst er volgens de carabinieri op dat middelen worden genomen om de hematocrietwaarde (het aantal rode bloedlichaampjes, verantwoordelijk voor zuurstoftransport) te verhogen. EPO heeft hetzelfde effect.

De politie vond ook zakken met menselijk bloed. Dat kan duiden op bloedtransfusies met het eigen bloed, wat al geruime tijd verboden is. De carabinieri hebben verder cafeïne, cortisone en lidocaïne in beslag genomen.

Gisteren zijn nadere details bekendgemaakt over de inval van woensdagavond. Die is uitgevoerd door 390 agenten: leden van de carabinieri en de Guardia di Finanza, een fiscale recherche. De twee korpsen zijn bezig met verschillende onderzoeken. De carabinieri doen een algemeen dopingonderzoek. De Guardia di Finanza werkt in opdracht van de justitie van Padua aan een onderzoek naar het toedienen van stimulerende middelen aan jonge wielrenners.

Het openbaar ministerie van Padua heeft gisteravond gezegd dat in deze laatste zaak vijf verdachten zijn. Hun namen zijn niet bekendgemaakt. Dit onderzoek heeft al geleid tot inbeslagname van de camper van familieleden van Ivan Gotti, eindwinnaar van de Giro in 1997 en 1999. Zij hadden grote hoeveelheden doping bij zich.

Er is gistermiddag lang gesproken om de renners van hun voornemen af te brengen de Giro te verlaten. Met name renners als Pantani, Cipollini en Gotti, alle drie eerder in verband gebracht met doping, wilden stoppen. Een van de argumenten om, na de geschrapte bergetappe van gisteren, de ronde toch uit te fietsen was een telefoongesprek met Gianni Letta.

Deze politicus is rechterhand van de rechtse leider Silvio Berlusconi, die binnenkort wordt beëdigd als premier. Letta beloofde dat het nieuwe kabinet een dialoog zal aangaan met de renners, naar aanleiding van hun kritiek dat in de wielersport zwaarder en met meer ophef wordt gecontroleerd dan in het voetbal of de atletiek.

    • Marc Leijendekker