Paars wil kleinere Provinciale Staten

PvdA, VVD en D66 in de Tweede Kamer willen het aantal leden van Provinciale Staten terugbrengen tot maximaal 55. Nu is dat nog 83. Het minimum wordt eveneens verlaagd, van 47 tot 35. Minister De Vries (Binnenlandse zaken) had een maximum voorgesteld van 51 Statenleden per provincie, maar heeft geen grote bezwaren tegen het voorstel van de coalitiepartners.

De Vries verwacht dat verkleining van het aantal Statenleden de bestuurlijke slagkracht van provincies vergroot en dat Statenleden zich minder met details zullen bemoeien.

De Provinciale Staten van kleine provincies hebben volgens hem minder taken dan gemeenteraden van grote gemeenten, maar meer leden. De ingreep bij de provincies moet daar een eind aan maken.

Uit berekeningen van alle voorstellen is gebleken dat een reductie van het aantal Statenleden de kleine partijen het hardst treft. Zij verliezen relatief meer Statenleden dan de grote partijen. Ook slinkt hun invloed in de Eerste Kamer, die door de Statenleden wordt gekozen. Zo zou de Christenunie in het voorstel van De Vries twee van zijn vier Eerste Kamerleden verliezen aan PvdA en VVD. Fractiewoordvoerder Slob van de Christenunie staat daarom ,,sympathiek tegenover elk amendement dat verlichting brengt'' op het voorstel van De Vries.

Ook andere kleine partijen verzetten zich tegen de reductie. ,,De ene arbitraire grens wordt vervangen door de andere, die wij nog slechter vinden'', verklaarde Kamerlid Halsema (GroenLinks).