Marokko helpt toch bij onderzoek

Marokko heeft zich gisteren alsnog bereid verklaard om samen met Nederland een onderzoek naar bijstandsfraude in Marokko ter hand te nemen.

Het ministerie van Sociale Zaken toonde zich gisterochtend ,,teleurgesteld'' dat de Marokkaanse autoriteiten niets van zich lieten horen nadat de Nederlandse ambassade in Rabat half mei een uitnodiging had verstuurd voor wederzijds overleg.

Gistermiddag lieten Marokkaanse ambtenaren echter alsnog telefonisch aan de ambassade weten dat een eerder overeengekomen gezamenlijke commissie van beide landen ,,op de kortst mogelijke termijn'' bijeen zou kunnen komen. Een woordvoerster van het Haagse ministerie van Sociale Zaken zei er vanuit te gaan dat dit begin volgende week zou gebeuren. Binnen drie weken zouden een Nederlandse en een Marokkaanse ambtenaar samen het kadaster kunnen bezoeken om onderzoek te verrichten naar mogelijke fraude.

Beide landen raakten in april met elkaar in conflict, toen Nederlandse ambtenaren in het Marokkaanse kadaster wilden onderzoeken of enige Marokkanen onroerend goed met een waarde van meer dan 20.000 gulden bezaten. Als dat, in strijd met de regels, het geval was, zouden ze niet langer in aanmerking komen voor bijstand uit Nederland. Marokko ontzegde de Nederlanders daarop echter de toegang tot het kadaster, omdat hun bezoek een inbreuk op de soevereiniteit van het land zou vormen. Staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) zegde op het laatste moment een voorgenomen bezoek af in verband met de affaire.

Na overleg werd begin mei evenwel een compromis bereikt. Dit voorzag in de vorming van een gezamenlijke commissie. Die zou vervolgens een Nederlander en een Marokkaan aanwijzen, die samen het kadaster in konden.

Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) zal toch nog een brief naar Marokko sturen om zijn verontwaardiging te uiten.