Macedonische regering negeert bestand rebellen

De Albanese rebellen in Macedonië hebben een eenzijdig bestand afgekondigd, dat vannacht is ingegaan, maar dat direct door de regering is afgewezen. President Boris Trajkovski liet weten vandaag in het parlement een `vredesplan' te presenteren. De Macedonische regering zag vanochtend wel af van het voornemen, de staat van oorlog uit te roepen.

Het eenzijdige staakt-het-vuren van de rebellen komt als een verrassing. Het bestand ging om middernacht in. Commandanten van het `bevrijdingsleger' riepen gisteren de regering op ook een staakt-het-vuren aan te gaan, maar Macedonische militairen openden vanochtend het vuur op de extremisten in het noorden van het land - vuur dat door de rebellen werd beantwoord. De regering weigert met de rebellen te praten. Premier Georgievski zei vanochtend dat ,,Macedonië de terroristen meedogenloos tegemoet moet treden'' en hen moet ,,vernietigen'' voor de dialoog met de partijen van de Albanese minderheid wordt hervat.

Trajkovski's toespraak in het parlement vanmiddag kan een voorzichtige toenadering betekenen. Trajkovski zou de UÇK-rebellen vrijheid van strafvervolging aanbieden als ze zich terugtrekken in het naburige Kosovo. Zij moeten dan wel hun wapens neerleggen. Het is onwaarschijnlijk dat de rebellen dat zullen doen zonder de inwilliging van (een deel van) hun eisen. De extremisten eisen meer rechten voor de Albanese minderheid in het land.

Vorige week sprak de president al over amnestie voor de rebellen, maar dat wezen zij van de hand. De Macedonische wetgeving staat amnestie bovendien niet toe, zo bleek later. In het huidige plan zou de rebellen worden verzekerd dat ze niet worden vervolgd tenzij ze moorden hebben gepleegd.

Het voorstel volgt daags na een dreigement van premier Ljubco Georgievski om de staat van oorlog uit te roepen. Georgievski deed dit na de dood van vijf militairen, die dinsdag in een hinderlaag van de rebellen liepen. Vandaag liet Georgievski weten af te zien van zijn voornemen, dat overigens unaniem door de internationale gemeenschap is afgeraden. De buitenland-gezant van de Europese Unie, Javier Solana komt vandaag weer naar Skopje voor overleg.

In Skopje is de arrestatie gemeld van de man die woensdag enkele schoten afvuurde op het kantoor van president Trajkovski. De kogels ketsten af op de kogelvrije ramen. De identiteit van de arrestant is niet vrijgegeven.

    • Yaël Vinckx