Lufthansa en piloten zijn akkoord over salarisstijging

De piloten van Lufthansa hebben vanochtend, na bijna vier maanden onderhandelen met de directie, overeenstemming bereikt over een salarisverhoging. Aan de overeenkomst gingen twee 24-uurs stakingen in mei vooraf.

De achterban van de pilotenvakbond Cockpit moet de overeenstemming nog goedkeuren. De details waren rond het middaguur nog niet bekend. De vakbond (waarvan 3.360 van de 4.200 piloten lid zijn) onderhandelde tot vandaag met de Duitse luchtvaartmaatschappij over een salarisverhoging van 24 procent. Lufthansa had een salarisverhoging van 13,6 procent in gedachten voor de komende vier jaar. Ook zouden de piloten meedelen in de winst. Dat ging de pilotenbond niet ver genoeg. De Duitse populaire krant Bildzeitung meldde vanochtend dat de partijen een loonsverhoging van 20 procent overeen zouden zijn gekomen voor de komende drie jaar en drie maanden.

Volgens de vakbond liggen de lonen van de Duitse piloten lager dan die van andere Europese en Amerikaanse piloten. Ook zien ze de salarisverhoging als een compensatie voor voorgaande jaren. Toen Lufthansa in de jaren negentig slechter presteerde, stemden de vliegers in met een beperkte salarisstijging. Nu het beter gaat met de maatschappij willen de piloten daarvan meeprofiteren. Lufthansa meende dat de hoge eisen van de piloten de concurrentiepositie van de maatschappij in gevaar brengen. Arbeid is veruit de grootste kostenpost voor luchtvaartmaatschappijen. De salarisverhoging van de piloten heeft ook het ongenoegen van overig Lufthansa-personeel (grond- en boordpersoneel) opgewekt.

Eind mei stemden de Lufthansa-directie en de piloten in met de benoeming van oud-minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher als arbiter, nadat de cao-gesprekken na zeven onderhandelingsrondes vastliepen. De piloten hebben tijdens de arbitrage niet meer gestaakt. De eerste staking op 11 mei heeft Lufthansa ruim 60 miljoen gulden gekost. De koers van Lufthansa steeg vanochtend met 2,1 procent nadat het nieuws over het akkoord bekend werd gemaakt.

Lufthansa is de tweede grootste luchtvaartmaatschappij in Europa en vliegt op 340 bestemmingen in 90 landen. Het Duitse bedrijf heeft 70.000 medewerkers in dienst.