Kunstraad positief over Hermitage

De Amsterdamse Raad voor de Kunsten is positief over over het toekennen van subsidie aan de Hermitage aan de Amstel. Deze dependance van het Petersburgse museum de Hermitage moet in 2006 openen.

Dit blijkt uit een vandaag verschenen adviesrapport van de Raad aan de Amsterdamse wethouder voor Cultuur S. Bruines.

,,De Kunstraad meent dat het plan voor een Hermitage aan de Amstel het toch al sterke kunst- en cultuurhistorische aanbod van Amsterdam op een interessante wijze versterkt en uitbouwt.''

Een sterk voorbehoud maakt de Raad over de financiële onderbouwing van het plan. In haar rapport adviseert de Raad de Stichting Hermitage aan de Amstel een nieuw ondernemingsplan te laten opstellen. Dan pas kan over het toekennen van de subsidie worden besloten. L. Roggeveen, directeur van de Stichting Hermitage aan de Amstel: ,,Ik ben zeer optimistisch. Met nog vijf jaar voor de opening te gaan, is al zeventig procent van de exploitatiekosten gedekt.''

De subsidieaanvraag van de Stichting Hermitage aan de Amstel is drieledig. Behalve het ter beschikking stellen van de inmiddels door de gemeente aangekochte gebouwen van bejaardentehuis Amstelhof aan de Amstel, is gevraagd om een aanvullende subisidie voor verbouwingskosten (25 miljoen) en huur (1,2 miljoen per jaar). De Kunstraad constateert dat de financiële dekking van de verbouwingskosten (86 miljoen) en exploitatiekosten (11 miljoen per jaar) nog lang niet rond zijn. Bij het Rijk en de Provincie zijn aanvullende subsidieaanvragen van elk twintig miljoen ingediend voor de verbouwingskosten. De subsidie door de provincie is zeker gesteld, over de toekenning van de Rijkssubsidie voor de periode 2005-2008 is nog niets bekend. Wel is initiatiefnemer Ernst Veen erin geslaagd een groot bedrag aan sponsorgelden te genereren.

De feitelijke overeenkomst tussen de Hermitage in Sint Petersburg en haar toekomstige Amsterdamse dependance, is gisteren tijdens het bezoek van Koningin Beatrix aan Sint Petersburg ondertekend door Minister van cultuur Michail Sjvidkoj. De `Hermitage aan de Amstel' wordt met 4500 meter2 expositieruimte het grootste buitenlandse filiaal naast twee andere vestigingen in Londen (500m2) en Las Vegas (700m2).