Kamikaze

Ik heb genoten van het stuk van Ian Buruma over de film Pearl Harbour (CS 1 juni 2001).

Tijdens de aanval op de Parel Haven logeerde ik bij mijn vriend Igor in Malang (Oost-Java) en 's ochtends hoorden wij ineens het Wilhelmus op de radio en toen volgde het bericht over de aanval op Pearl Harbour en het feit dat we in wezen in oorlog waren met Japan. Heb zodoende in Japanse kampen e.d. de gehele oorlog in de Pacific meegemaakt.

Een opmerking: op de foto staat een zwarte achter een mitrailleur. Zover mij bekend dienden er in 1940 geen zwarten op de Amerikaanse Marine. Misschien hoogstens als messbedienden, maar niet achter een mitrailleur! Voorzover mij bekend dienden in de Tweede Wereldoorlog zwarten slechts in speciale geheel zwarte infanterie-eenheden (bijvoorbeeld in de transportafdelingen zoals bij de `Red Ball Expres' in Europa).

    • Robert G. Ogilvie