Japanner doodt acht scholieren

In een buitenwijk van de Japanse stad Osaka heeft een man vanochtend acht schoolkinderen doodgestoken. Hij drong hun school binnen en begon met een mes willekeurig rond te steken. Vijftien mensen raakten gewond.

Om kwart over tien lokale tijd stapte de 37-jarige dader via een open raam een leslokaal van de school binnen. ,,Hij zwaaide met een mes'', zei een van de kinderen later voor een televisiecamera. Van lokaal naar lokaal gaand stak de man in het wilde weg in het rond. ,,Veel kinderen stak hij in de buik'', zei een meisje. In het vierde lokaal wisten docenten hem na tien minuten te overmeesteren.

Acht kinderen van zes tot acht jaar oud zijn overleden. Op de begane grond waar hij huishield bevonden zich zes eerste en tweede klassen. Sommige gewonde kinderen vluchtten in paniek naar buiten en zochten hulp in winkels in de buurt. Dertien kinderen en twee docenten liggen nog in het ziekenhuis, een aantal zwaargewond.

Volgens mediaberichten is de dader onder behandeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Hij zou kalmerende middelen slikken. Ook zou de man tegen de politie hebben gezegd dat hij gepakt wilde worden en ,,de doodstraf krijgen'', na al ,,meerdere malen'' pogingen tot zelfmoord te hebben gedaan. Andere berichten stellen slechts dat hij onsamenhangende taal uitslaat. De man heeft ooit als conciërge op een school gewerkt en is daar in 1999 gearresteerd nadat hij medicijnen had gemengd door thee van docenten. Dit incident had plaats in een andere stad in de regio. Volgens een van de kinderen droeg de man vandaag het uniform van een middelbare scholier.

De massamoord heeft voor grote ontzetting gezorgd in Japan. In de media zijn vragen gesteld over de verantwoordelijkheid ten aanzien van psychiatrisch patiënten. Na zijn eerste arrestatie was de man niet verder vervolgd wegens zijn psychische problemen. Ook de openheid van scholen is onder de aandacht gebracht. Premier Junichiro Koizumi zei vandaag zijn uiterste best te willen doen om de veiligheid op scholen te waarborgen.

Het incident had plaats in een voorstad van de stad Osaka, het tweede grote stedelijke gebied in Japan. Het schoolcomplex is verbonden aan een universiteit en staat bekend als een school voor de betere leerlingen. Ook de voorstad staat bekend als een goede buurt.

De laatste jaren groeit het aantal dodelijke incidenten met messen in Japan, dat een zeer strenge vuurwapenwet kent. Vaak lijken de daders zonder directe reden tot hun daad te komen. Zo kaapte een man twee jaar geleden een volle jumbojet omdat hij zelf wilde vliegen, na al vaak te hebben geoefend met computersimulators. Hij vermoorde de piloot toen die weigerde de besturing over te geven. Anderen wisten de dader te overmeesteren en het vliegtuig veilig aan de grond te zetten.