`Ik wil weer wethouder worden'

Eerst trad hij af als milieuwethouder in Enschede, omdat hij zich de conclusies van het rapport-Oosting over de vuurwerkramp aantrok. Nu wil Dick Buursink toch weer wethouder worden.

De afgetreden Enschedese wethouder D. Buursink (PvdA) wil na de verkiezingen terugkeren als wethouder. Buursink, verantwoordelijk voor de vergunningverlening aan vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, trok enkele maanden geleden zijn conclusies uit het rapport van de commissie-Oosting over de rampzalige explosie van dat bedrijf. ,,De overheid moet het vertrouwen van de burgers terugwinnen, dat doe je niet door te blijven zitten'', verklaarde Buursink op 1 maart van dit jaar. Hij bleef wel lid van de gemeenteraad.

Nu wilt u al weer terug als wethouder, maar niet als raadslid. Waarom?

,,Enschede is mijn stad, mijn passie. Die stad is nog niet af, wil je echt wat in gang zetten dan kan dat voor mijn gevoel alleen als wethouder.''

Maar is het wel politiek zuiver? Eerst terugtreden en dan drie maanden later je terugkeer aankondigen?

,,Het is politiek zo zuiver als het maar kan. Ik ben afgetreden omdat het vertrouwen in het gemeentebestuur was aangetast. Er is maar één manier waarop mensen kunnen laten weten dat ze me echt terug willen en dat is via voorkeurstemmen. Daarom wil ik ook niet hoog op de lijst. Overigens moet de PvdA nog eerst mijn kandidaatstelling accepteren.''

Raadsbreed is er kritiek op uw besluit. Fractievoorzitter Arnold Enklaar van de VVD vindt dat u `ongeloofwaardig' bent geworden en uw eigen fractievoorzitter, Marijke van Hees, noemt u `een beetje dom'.

,,De kritiek van de PvdA betreft de procedure. Ik ben er te vroeg mee naar buiten gekomen, dat was inderdaad dom van mij. De VVD moet zich niet met de kandidaatstelling van de Partij van de Arbeid bemoeien. Enklaar stelt zich toch zelf ook weer kandidaat. Hij vergeet dat Oosting geen kritiek op Buursink als persoon had, maar op de hele gemeenteraad. De hele raad had in feite terug kunnen treden.''

Was het een vooropgezet plan. Aftreden als wethouder maar aanblijven als raadslid met de bedoeling terug te keren?

,,Ik heb de beslissing weer wethouder te willen worden pas onlangs genomen, maar onbewust was het dat misschien wel. Ik heb bij de vorige verkiezingen via voorkeurstemmen toch 2,5 zetel voor de partij binnengehaald. Dan verlaat je de raad niet zo snel.

Achteraf denk ik dat ik beter als wethouder aan had kunnen blijven. Nu krijg ik, die als enige zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, een lading kritiek over me heen. Ik ben toch niet besmet of zo?''

Had u niet beter vier jaar kunnen wachten?

,,Dat vind ik zo'n onzin. Je hebt passie of je hebt het niet. Maar goed, als het met die kritiek zo doorgaat is de passie snel over.''

    • Martin Steenbeeke