Farmaciedivisie Dupont naar Bristol Myers

Het Amerikaanse farmacieconcern Bristol Myers Squibb zal voor 7,8 miljard dollar (ruim 20 miljard gulden) de farmacietak van chemieconcern Dupont overnemen. Beide bedrijven hebben daartoe gisteren overeenstemming bereikt. De omzet van de farmadivisie van Dupont bedroeg vorig jaar 1,5 miljard dollar.

Met de aankoop hoopt Bristol Myers Squibb (BMS) zijn omzet te verhogen nu de patenten van drie belangrijke medicijnen zijn verlopen. Het bedrijf produceert naast geneesmiddelen ook verzorgingsproducten, voedingsmiddelen en medische instrumenten.

De overname van de farma-divisie past volgens BMS in de ,,agressieve groeistrategie'' die erop is gericht de geneesmiddelentak van het bedrijf uit te breiden, aldus bestuursvoorzitter Peter Dolan. Naar verwachting zal de verkoop pas in het laatste kwartaal dit jaar plaatsvinden wegens de vereiste goedkeuring van de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC.

Dupont, het grootste chemieconcern van de Verenigde Staten, wil met de verkoop van de geneesmiddelentak het bedrijf verder afslanken. In april maakte het bedrijf bekend 5.300 werknemers te ontslaan. Vorige week verklaarde Dupontdat dat aantal waarschijnlijk nog hoger zal liggen.

Een deel van de totale opbrengst, die ruim 1 miljard dollar hoger ligt dan analisten hadden verwacht, zal worden gebruikt om aandelen Dupont terug te kopen ter waarde van zo'n 2,5 miljard dollar, aldus het bedrijf. De verkoop zal in 2002 bijdragen aan de omzet, zo verwacht Dupont.

Volgens analist M. van der Geest van Rabo Securities is de verkoop door Dupont onder druk van beleggers tot stand gekomen. ,,Zij willen dat Dupont zich beperkt tot chemie, de kernactiviteit van het bedrijf.'' Vorig jaar verkocht het Duitse chemiebedrijf BASF ook zijn farmadivisie Knoll voor 6,9 miljard dollar.

Volgens Van der Geest bevestigt de verkoop door Dupont een trend die al tien jaar geleden is ingezet. Grote chemiebedrijven met een kleine farmaceutische divisie zouden moeite hebben de noodzakelijke investeringen voor uitbreiding van deze onderdelen op te brengen. De farmatak van Dupont leverde slechts 5 procent van de totale omzet van het concern.

De vraag is volgens de analist wat de plannen van chemiebedrijf Akzo Nobel zijn met zijn farmaciedivisie. ,,Daar zal binnen drie jaar iets moeten gebeuren.''