Een nacht in Groot-Brittannië

22.00 uur. Zodra de stembussen sluiten valt het L-woord. Peter Snow, de statistiekentovenaar van de BBC, spreekt op grond van de eerste exit poll van een `landslide', een reuzenmeerderheid voor Labour, die hij dan nog op 157 zetels geschat. Het worden er 167.

22.08 uur. Michael Portillo, Hague's tweede man, verschijnt in de tv-studio om te waarschuwen tegen overhaaste conclusies.

00.12 uur. De Tories bezitten sinds 1997 vrijwel geen kiesdistrict in de grote steden. Edgbaston, een middenklassewijk in Birmingham die in 1997 naar Labour ging, moest het tij keren. Dat district blijft van Labour, zo blijkt. En het blijkt een aanwijzing voor de trend.

00.25 uur. Het kiesdistrict Torbay, waar de LibDems de allerkleinste meerderheid van het land hadden – twaalf stemmen – leek voor de Conservatieven voor het grijpen te liggen. Het pakt anders uit: LibDem-kandidaat Adrian Sanders blijkt zijn voorsprong van twaalf naar 6.708 stemmen te hebben vergroot. De normaal zelfverzekerde Michael Ancram, de Tory-partijvoorzitter en kandidaat in Wiltshire, trekt voor de BBC grijs weg.

01.16 uur. Sean Woodward, een naar Labour overgelopen Tory, houdt St Helens, waar hij als kandidaat-parlementariër was geparachuteerd. Of de staal- en mijnarbeiders Woodward zouden slikken was de vraag. Hij is niet alleen puissant rijk, maar schept er ook graag over op. ,,Zelfs mijn butler heeft een butler'', zei hij eens.

01.26 uur. Tony Blair wordt herkozen in Sedgefield, in noordoost-Engeland. Dat had iedereen wel zo'n beetje verwacht. Niet dat hij vijf procent minder stemmen trekt en dat de opkomst ook hier eentiende lager is dan in 1997.

01.47 uur. Peter Mandelson, de twee keer afgetreden Labourminister en ex-spindoctor van Blair, wordt herkozen in Hartlepool, niet ver bij Sedgefield vandaan en spreekt met tranen in de ogen over ,,goede en kwade dagen'' in de politiek . Hij versloeg Arthur Scargill, de leider van de mijnwerkersstakingen in de Thatcher-jaren, die namens een socialistische splinterpartij herkozen wilde worden.

Na tweeën. Wales blijft een Tory-vrije zone. Schotland bijna. Alleen Galloway gaat naar de Conservatieven, maar oud-minister Malcolm Rifkind die graag opnieuw namens een district in Edinburgh in het Lagerhuis had willen komen, slaagt daar niet in.

Na drieën. Chesterfield! LibDem GAIN! staat in manshoge letters over het tv-scherm op het LibDem-feestje. Dit is de oude zetel van Tony Benn, de Labourrebel die net met pensioen is. Er klinkt gejuich. Een uitgelaten LibDem: ,,We're moving up!''