Dochters graven strijdbijl op

Een serieuze bokspartij of een uit de hand gelopen grap die de sport meer kwaad dan goed zal doen? Amerika breekt zich het hoofd over die vraag, nu de dochters van twee vermaarde oud-boksers vannacht de ring betreden voor een gevecht dat is geafficheerd als Ali versus Frazier IV.

Ruim vijfentwintig jaar na de derde en laatste krachtmeting tussen zwaargewichten Muhammad Ali en Joe Frazier, de roemruchte Thrilla in Manilla, staan hun beide dochters, Laila Ali (23) en Jacqui Frazier (39), tegenover elkaar in een indianenreservaat in de staat New York. In een poging de aloude rivaliteit tussen hun vaders nieuw leven in te blazen; en alsnog uit te maken wie van beide families de sterkste is.

Het vrouwenboksen staat in de kinderschoenen. Met het duel tussen `de dochters van' hopen promotors een nieuwe, lucratieve markt aan te boren. ,,Met boksen heeft deze show niets te maken', verzuchtte bokshistoricus Bert Sugar.

Andere critici gaan een stap verder.,,Beide vrouwen buiten de naam van hun vader uit', sprak Jack Newfield, boksverslaggever van The New York Post. ,,Je kan Laila niet serieus nemen als ze laatst nog tegen een verlopen prostituee heeft gevochten.'

Zelf lieten Ali en Frazier deze week weten dat hun duel een serieuze aangelegenheid is. ,,Wij willen alleen maar boksen', bitste Frazier, moeder van drie kinderen, in een reactie op de aantijging als zouden de dochters niet meer dan een uithangbord van de commercie zijn. Frazier, advocate van beroep en uitgerust met de bijnaam Sister Smoke, stapte een jaar geleden de ring in. Ali, alias Madame Butterfly, werkte tot twee jaar geleden in een schoonheidssalon. Een carrière als profbokster bleek financieel aantrekkelijker.

Zowel Frazier als Ali is getrouwd met een bokspromotor. Die hebben hun echtgenotes ongetwijfeld ingefluisterd om, net als hun vaders destijds, in de aanloop naar het gevecht veel kabaal te maken. Een advies dat gretig werd opgevolgd. ,,Ik zal haar aan het spit rijgen', gromde Frazier. ,,Ze is vet en lelijk', reageerde Ali.

Boekenbijlagede passie van vrouwelijke boksers