Damrak mist goede ochtend door storing

De Amsterdamse AEX-index miste vanochtend een goede ochtend. Alle grote Europese beurzen stonden op winst in reactie op de behaalde koerswinsten op de beurzen in New York en Japan. Aan het Damrak kon de hele ochtend niet gehandeld worden in AEX- en Midkap-aandelen als gevolg van een computerstoring. Het komt zelden voor dat een computerstoring zo langdurig is. De laatste grote storing was op 29 januari. Toen kon de handel pas om kwart over twee 's middags van start gaan.

De AEX kent wel vaker kortere storingen. Die beperken zich meestal tot hoogstens een uur. Ook is het gebeurd dat de handel in een enkel fonds stokte door technische problemen.

Een woordvoerder van Euronext schat dat de gederfde kosten aan niet 's ochtends uitgevoerde orders meevallen. ,,Geplaatste orders van beleggers blijven namelijk gewoon liggen en worden later op de dag verwerkt. Het enige dat het echt kost, is de lunchpauze van de handelaars. Op dat tijdstip moesten zij weer aan het werk.'

Om half één hervatte de handel op de Amsterdamse beurs. In de eerste minuten steeg de AEX-index met 0,6 procent naar 591 punten. KPN steeg met 3,3 procent, een stevige verandering ten opzichte van de daling van de KPN-koers van de afgelopen anderhalve week. ASM Lithography kon direct na opening 4,5 procent winst bijboeken.

De twee grootste Amerikaanse beurzen in New York boekte gisteren flinke winsten. De Dow Jones-index van traditionele fondsen won 0,6 procent, dit ondanks de drukkende werking op de graadmeter die uitging van de sterk dalende koersen van fondsen in de tabakssector. Beleggers verkochten in reactie op de gerechtelijke uitspraak dat Philip Morris een zieke roker 3 miljard dollar moet betalen. Het nieuws dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten gestegen is tot het hoogste aantal sinds 1992 maakte weinig indruk op de koersen in New York.

Technologiebeurs Nasdaq sloot 2,1 procent hoger. Chipfabrikant National Semiconductor liet weten dat er licht aan de horizon gloort voor de chipsector. Het concern maakte een verlies van 44,4 miljoen dollar (ruim 110 miljoen gulden) bekend. Vorig jaar leed het de chipfabrikant nog 134,2 miljoen dollar (335 miljoen gulden) verlies. ,,Ondanks de vrij zwakke resultaten die dit kwartaal geboekt zullen worden, heerst het idee dat de Amerikaanse economie langzaamaan omhoog krabbelt', zegt een analist in New York. Chipproducent Intel was de belichaming van deze gedachte. Hoewel Intel op een analistenbijeenkomst aangaf dat de resultaten dit kwartaal aan de lage kant van de verwachtingen zullen uitpakken, hield het vast aan een sterker tweede halfjaar.

Chipmakers in Europa zoals het Duitse Infineon en het Franse STMicroelectronics profiteerden direct van dit nieuws. In Frankfurt won Infineon bijna 5 procent aan beurswaarde. Daarmee was het technologieconcern een van de belangrijkste aanjagers van het positieve sentiment dat vanochtend in de financiële hoofdstad van Duitsland heerste. De grootste softwareproducent van Europa, SAP, won vanochtend 2,2 procent.

Ook in Tokio is opgelucht gereageerd op de positieve geluiden van Intel. De Nikkei-index steeg met 1,2 procent naar 12.430 punten.