Bouwklacht

Bouwers houden wel van een beetje klagen. Over de overheid, dat ze procedures zo langzaam en stroperig laat verlopen. Over milieuorganisaties, dat ze kleine beestjes willen beschermen en dat bouwprojecten daarom onnodig lang stil komen te liggen. Maar bouwers houden er niet van als over hen geklaagd wordt.

Neem Heijmans. Het Brabantse bouwconcern wil verhuizen, want het kan niet meer verder uitbreiden op de huidige locatie. Daarbij komt nog dat de Zuid-Willemsvaart, die verlegd wordt, gedeeltelijk door het huidige terrein zal stromen.

Heijmans zag de oplossing in een nieuw gebouw op een nieuw perceel en kocht grond naast het huidige hoofdkantoor in Rosmalen. Maar buurtbewoners zien dat helemaal niet zitten, zo bleek deze week op een bijeenkomst voor omwonenden. Vooral de hoogte van de twee gebouwen (zes en tien verdiepingen) is de buurt een doorn in het oog. Ook wil Heijmans een nieuwe toegangsweg naar het terrein aanleggen. Omwonenden vrezen echter dat het nieuwe kantoorcomplex het gebied een totaal ander aangezicht zal geven.

Heijmans baalt ervan. ,,Zoals op elke inspraakavond over nieuwe bouwprojecten zijn ook hier weer harde noten gekraakt'', zegt een woordvoerder. Het bouwconcern blijft bij de planning eind dit jaar te beginnen met de nieuwbouw. ,,Maar er zal wel weer bezwaar gemaakt gaan worden'', zeuren ze bij Heijmans. Bouwers houden wel van een beetje klagen. Als ze het zelf mogen doen, tenminste.

    • Freek Staps