Boeing vermoedt sabotage

Vliegtuigbouwer Boeing heeft de FBI ingeschakeld om te onderzoeken of tien toestellen van het type 737 opzettelijk zijn beschadigd. Sinds begin mei zijn bij routinecontroles in de assemblagefabriek in Renton (Washington) zeven gevallen gevonden van `verdachte schade' aan de bekabeling. Dat heeft Boeing gisteren bekend gemaakt.

De vliegtuigfabrikant vermoedt dat een medewerker van de fabriek de schade heeft aangericht. Amerikaanse media berichten dat de kabels zijn doorgeknipt. Drie eerdere schadegevallen aan Boeing 737's zijn inmiddels ook verdacht. ,,Dit soort schade komt bij de fabricage normaal niet voor'', aldus een woordvoerder van Boeing. ,,Als duidelijk is dat het inderdaad om sabotage gaat, onderneemt Boeing rigoreuze maatregelen.''

Volgens de Federal Aviation Administration (FAA), de Amerikaanse toezichthouder op de vliegtuigindustrie, is er geen reden voor paniek. ,,Boeing levert geen enkel vliegtuig dat niet voldoet aan strenge interne eisen en de regels van de FAA'', aldus een zegsman van de federale toezichthouder. ,,Het feit dat de gevallen zijn gevonden toont aan dat geen enkel beschadigd toestel ongemerkt de fabriek verlaat. Het controlesysteem werkt goed.'' Boeing heeft de beveiliging van de fabriek in Renton onmiddelijk verscherpt.

Volgens de toezichthouder komt sabotage in de vliegtuigbouw weinig voor. Het laatste geval dateert van 1990 in een Boeingfabriek in Seatlle. De fabriek in Renton is één van de grootste fabrieken van Boeing. Per maand worden er 24 737's gemaakt en twee of drie grotere Boeings van het type 757. De fabriek in Renton heeft zo'n 1800 mensen in dienst.

Boeing heeft nog niet met zekerheid vastgesteld of er van sabotage in de eigen fabriek sprake is. Het is ook mogelijk dat onderdelen al beschadigd waren voordat ze bij de vliegtuigbouwer aankwamen.