ASPERGES OP Z'N DUITS

Asperges zijn niet alleen in Nederland met een cultus omgeven. De Duitsers weten er ook raad mee. Daar kiest men zelfs heuse aspergekoninginnen. In Welt am Sonntag van 27 mei gaven vijf van die dames hun streekgerechten prijs. Birgit vertelde dat rond Neurenberg asperges vooral als salade gegeten worden, met een dressing van olie en azijn en met fijngesneden bieslook. Bij gekookte asperges wordt fränkische braadworst geserveerd. Beierse Steffi wil asperges het liefst klassiek: met Hollandaise saus en gekookte ham, maar ze maakt er ook wel eens een ovenschotel van met veel room, eieren, ham en bieslook. Andrea, ook uit Beieren, vindt brood belegd met ham en asperges lekker, maar ook aspergerolletjes: even gebakken asperges gerold in ham, bestrooid met kaas en dan gebakken in de oven. Grit uit Brandenburg eet ze op toast. Haar geheim zit in de hammousse: snijd hiervoor 250 gram gekookte ham fijn en roer er twee eetlepels crème fraîche, zout, peper, 1 theelepel geraspte citroenschil en 2 à 3 eetlepels gesnipperde bieslook door. Kook 500 g asperges met 1 theelepel suiker en idem zout. Bestrijk 8 sneden toast met boter, verdeel hier de asperges over en bestrijk ze met de mousse. Strooi er 80 gram geraspte Emmentaler over. Tien minuten bakken in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven.

Favoriet bij Hanni, aspergekoningin uit Nordrhein-Westfalen, is aspergeragout met champignons, uitjes, witte wijn, een beetje citroen en crème fraîche. De bereidingswijze is als volgt. Schil de asperges, snijd de harde onderste stukjes eraf. Kook de asperges in 15 tot 20 minuten gaar en laat ze uitlekken. Maak een saus van boter, bloem, wijn, 1 deciliter water, room, een halve bouillontablet, zout en peper. Snijd de asperges doormidden en rol ze in ham. Leg de rolletjes in ingevette ovenschaaltjes. Verdeel de saus over de asperges en strooi hier de kaas over. Laat de kaas smelten onder de grill of in een hete oven.

    • Annelène van Eijndhoven