Zieke roker krijgt 3 mld dollar

Tabaksfabrikant Philip Morris moet de Amerikaanse roker Richard Boeken 3 miljard dollar (7,74 miljard gulden) betalen. Dat heeft een jury in Los Angeles bepaald.

Het is de grootste boete die ooit aan een individu is toegekend in een rechtszaak. Philip Morris is schuldig bevonden aan onder meer fraude, misleiding en het maken van een ondeugdelijk product. Enkele juryleden gaven na afloop van de uitspraak toe dat de boete hoog was om een voorbeeld te stellen.

De 56-jarige Boeken lijdt aan longkanker en is ongeneeslijk ziek. Hij begon in 1957 met roken en deed dat veertig jaar. Hij is aan alcohol en heroïne verslaafd geweest, maar daar kwam hij weer van af. Het roken kon hij niet laten.

Philip Morris heeft meegedeeld in hoger beroep te gaan. Experts achten het onwaarschijnlijk dat de boete van 3 miljard dollar standhoudt. Sinds 1995 zijn er zes rechtszaken geweest waarin personen uitkeringen toegekend kregen, maar slechts in één enkel geval is het tot uitbetaling gekomen. In de rechtszaak van Carter tegen Brown & Williamson kreeg de klager uiteindelijk 1,1 miljoen dollar.

De tabaksindustrie ligt onder vuur. Vorige week is Philip Morris veroordeeld tot het betalen van 17 miljoen dollar aan een New-Yorkse ziektekostenverzekeraar.

    • Lucas Ligtenberg