VS willen weer gesprekken met Noord-Korea

De Verenigde Staten heropenen de onderhandelingen met Noord-Korea over de militaire dreiging van het communistische land. Dit heeft president Bush gisteren bekend gemaakt. De gesprekken lagen stil sinds Bush' aantreden eerder dit jaar.

Als Noord-Korea ,,positief reageert zullen we onze inspanningen vergroten om de Noord-Koreaanse bevolking te helpen door sancties te verlichten en andere politieke maatregelen te nemen'', zei Bush in een verklaring. De regering-Bush wil praten over de nucleaire activiteiten van Noord-Korea, de ontwikkeling en export van ballistische raketten en over een minder dreigende opstelling van de conventionele legermacht.

Bush keert met dit besluit deels terug naar het beleid van voorganger Clinton, dat hij aanvankelijk met scepsis had begroet. De regering-Clinton was aan het einde van haar termijn dichtbij een akkoord over de Noord-Koreaanse raketactiviteiten. Bush betwijfelde of de Noord-Koreanen te vertrouwen waren. Hij zette de gesprekken stop en gaf zijn adviseurs opdracht het beleid geheel door te lichten. De Noord-Koreaanse raketdreiging is een van de belangrijkste redenen voor het raketschild dat Bush wil laten ontwikkelen.

De Zuid-Koreaanse regering heeft vandaag verheugd gereageerd. ,,We hopen dat Noord-Korea een oprechte dialoog met de VS aangaat waarbij zinvolle vooruitgang wordt geboekt, opdat er vrede en stabiliteit komt op het Koreaanse schiereiland'', zei een woordvoerder van president Kim Dae-jung. Kim zette bij zijn aantreden in 1998 een actief ontspanningsbeleid in waarvoor hij afgelopen jaar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Noord-Korea had op zijn beurt alle gesprekken met het zuiden stilgelegd zolang de VS bezig waren met het doorlichten van het Korea-beleid. Zuid-Korea hoopt nu op hervatting van de toenadering tussen beide Korea's. Ten eerste verwacht het een tegenbezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il aan Zuid-Korea. Precies een jaar geleden reisde de Zuid-Koreaanse president naar Noord-Korea voor een baanbrekende ontmoeting tussen de leiders van beide landen, die formeel nog altijd met elkaar in staat van oorlog verkeren. Van 1950 tot '53 vochten beide landen een felle oorlog en nog altijd heerst er een Koude-Oorlogssituatie. Beide landen zijn gescheiden door de zwaarst bewaakte grens ter wereld, waarover geen enkel verkeer is. Zuid-Korea hoopt ook dat de noorderbuur zal ingaan op een aanbod om te participeren in de organisatie van het Wereldkampioenschap Voetbal, dat volgend jaar in Japan en Zuid-Korea plaats heeft. Voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalfederatie FIFA zei vandaag in Tokio dat momenteel voorbereidingen worden getroffen voor een bezoek aan Noord-Korea.